terug

Nieuw van Tamron: SP 85mm f/1.8, SP 90mm f/2.8 macro en TAP-in Console

SP85-90Tamron breidt de SP lijn van full-frame objectieven uit met twee nieuwe primes. Een 85mm f/1.8 met beeldstabilisatie en een 90 mm f/2.8 macro objectief. Daarnaast lanceert Tamron ook de TAP-in Console, een accessoire waarbij de firmware en instellingen van SP objectieven kan worden aangepast.

Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD

f016nikon_topside_20160203Tamron f016_constructionDit is het eerste 85 mm objectief met ingebouwde beeldstabilisatie. Het Tamron’s VC beeldstabilisatiesysteem heeft een sterkte tot 3,5 stops en maakt het mogelijk om uit de hand te fotograferen, bij weinig licht. Het optische ontwerp combineerd een LD en een XLD lenselement, waardoor chromatische aberraties worden geëlimineerd. Twee geavanceerde coating technologieën, die beiden uitstekende anti-reflectie prestaties leveren, worden tezamen toegepast voor een maximale lichttransmissie. Deze combinatie elimineert vrijwel alle reflecties en vermindert overstraling. Het elektromagnetisch diafragma, heeft 9 bladen en zorgt samen met het optische ontwerp voor een dromerige, egale bokeh.

Een snelle en stille automatische scherpstelling wordt verkregen door toepassing van de Tamron USD (Ultrasonic Silent Drive) ring-type motor. De interne controle-software voor de USD aansturing is aanzienlijk ge-update en biedt daardoor een verbeterde snelheid en nauwkeurigheid bij het gebruik van AF.

Tamron _f016n_moisture_resistant_construction_20160202De water- en olie-afstotende coating, op het voorste lensoppervlak, zorgt voor het eenvoudig verwijderen van vuil en vlekken. Ook zijn er extra afdichtingen die het objectief beschermen tegen het binnendringen van vocht en vuil, bijvoorbeeld rondom schakelaars en de grens tussen de scherpstelring en de behuizing.

Bij de nieuwe Tamron SP 85mm wordt standaard gratis de SILKYPIX Developer Studio 4.0 software meegeleverd. Dit RAW-conversie en bewerkingsprogramma heeft ingebouwde lenscorrectie menu’s voor verschillende afwijkingen op basis van de optische gegevens van uitsluitend Tamron SP- serie objectieven. Ook is het objectief te gebruiken met de nieuwe Tamron TAP-in Console, waarbij de gebruiker zelf de firmware kan bijwerken. Ook kan met de nieuwe accessoire de autofocus posities en de mechanische voorkeuren van de Tamron SP 85mm aangepast worden.

f016canon_sideview_20160203Specificaties Tamron SP 85mm F/1.8 Di VC USD (Model F016)
Model : F016
Brandpuntsafstand : 85mm
Maximaal diafragma : F/1.8
Beeldhoek (diagonaal) : 28°33′ (voor Full-Frame)
: 18°39′ (voor APS-C)
Optische constructie : 13 elementen, in 9 groepen
Minimale scherpstelafstand : 0,8m
Maximale vergrotingsmaatsaf : 1 : 7.2
Filtermaat : φ67mm
Maximale doorsnede : φ84,8mm
Lengte : voor Canon 91,3mm
: voor Nikon 88,8mm
Gewicht : voor Canon 700 gram
: voor Nikon 660 gram
Diafragmabladen : 9 (rond diafragma)
Beeldstabilisatie sterkte : 3,5 stops

(Gemeten met Canon : EOS-5D MarkIII en Nikon : D810)

Standaard accessoires : Zonnekap, Lensdoppen
Beschikbare vattingen : Canon, Nikon, Sony

Tamron SP 90mm F/2.8 MACRO 1:1 Di VC USD

f017canon_sideview2_20151218f017_opticalconstruction_en_20160106Dit nieuwe 90mm macro objectief bouwt voort op het optische ontwerp van de vorige Tamron 90mm Macro. De optische constructie bevat nu een LD (Low Dispersion) en twee XLD (Extra Low Dispersion) glaselementen die de verstrooiende eigenschappen van licht maximaal corrigeren. De speciale elementen compenseren optimaal voor as en laterale chromatische aberraties vanaf het macrobereik tot oneindig. Twee geavanceerde coating technologieën, met uitstekende anti-reflectie prestaties, worden toegepast op de kritische lenselementen voor een maximale lichttransmissie. Het cirkelvormige diafragma van 9-bladen zorgt samen net het optisch ontwerp voor een wonderschone bokeh.

Een versnellingsmeter is nu geïntegreerd in de beeldstabilisatie, in samenwerking met een gyro sensor, detecteert de accelerometer alle cameratrillingen en stuurt hiervoor de juiste bewegingscompensatie aan. Het objectief beschikt over een intern scherpstelsysteem, zodat de totale lengte van het objectief tijdens het scherpstellen niet veranderd, zelfs niet bij de korte scherpstelafstand van 0,3 meter. De interne controle-software voor de USD (Ultrasonic Silent Drive) is aanzienlijk ge-update en biedt daardoor een verbeterde snelheid en nauwkeurigheid. De USD corrigeert snel de onscherpte die veroorzaakt wordt door het voor- en achteruit bewegen van de camera en zorgt zo voor betere resultaten bij het fotograferen op korte afstanden. Ook heeft de nieuwe Tamron 90mm MACRO een digitale scherpstelbegrenzer die het mogelijk maakt om de tijd te verkorten voor het nauwkeurig scherpstellen.

f017n_moisture-proof_and_dust-resistant_construction_20160202De water- en olie-afstotende coating, aangebracht op het voorste lenselement zorgt voor het eenvoudig verwijderen van vuil en vlekken. Mogelijke gebieden van binnendringen van vocht en vuil, bijvoorbeeld rondom schakelaars en de grens tussen de scherpstelring en de behuizing, worden beschermd door speciale afdichtingen.

Net als bij de nieuwe 85mm wordt bij de 90mm Macro het SILKYPIX Developer Studio 4.0, RAW-conversie en bewerkingsprogramma met ingebouwde lenscorrectie menu’s, gratis meegeleverd. Met de nieuwe apart verkrijgbare Tamron TAP-in Console kan via USB de firmware worden bijgewerkt en de autofocus posities en mechanische voorkeuren van de Tamron SP 90mm worden aangepast. f017nikon_sideview3_20151218

Specificaties Tamron SP 90mm F/2.8 MACRO 1:1 Di VC USD (Model F017)
Model : F017
Brandpuntsafstand : 90mm
Maximaal diafragma : F/2.8
Beeldhoek (diagonaal) : 27°2′ (voor Full-Frame)
: 17°37′ (voor APS-C)
Optische constructie : 14 elementen, in 11 groepen
Minimale scherpstelafstand : 0,3m
Maximale vergrotingsmaatsaf : 1:1
Filtermaat : φ62mm
Maximale doorsnede : φ79mm
Lengte : voor Canon 117,1mm
: voor Nikon 114,6mm
Gewicht : voor Canon 610 gram
: voor Nikon 600 gram
Diafragmabladen : 9 (rond diafragma)
Minimum diafragma : F/32
Beeldstabilisatie sterkte : 3,5 stops

(Gemeten met Canon : EOS-5D Mark III en Nikon : D810)

Standaard accessoires : Zonnekap, Lensdoppen
Beschikbare vattingen : Canon, Nikon, Sony

Tamron TAP-in Console

TAP-inNaast de twee nieuwe SP objectieven lanceert Tamron ook de TAP-in Console, een objectief accessoire die het mogelijk maakt firmware updates en aangepaste instellingen voor geselecteerde Tamron objectieven zelf uit te voeren. Door de TAMRON TAP-in Console aan te sluiten en de TAMRON TAP-in Utility software op PC of Mac te gebruiken, kunnen de volgende aanpassingen worden gedaan:

Scherpstelling

De scherpstelling kan worden aangepast in drie richtingen: dichtbij, midden en veraf. Voor zoomobjectieven met een variabele brandpuntsafstand kunnen aanpassingen worden aangebracht voor maximaal acht segmenten.

Scherpstelafstandbegrenzing

Voor objectieven met een scherpstelbegrenzer, is het mogelijk om het autofocus aansturingsgebied aan te passen door de dichtbij en veraf beperkingen volgens gebruikersvoorkeuren in te stellen.

VC instelling

Gebruikers kunnen de VC (beeldstabilisatie) modus die ze prefereren kiezen uit drie mogelijkheden:

  • De Zoeker voorkeuze beeldstabilisatie, deze modus legt de prioriteit op de stabiliteit van het beeld in de zoeker
  • Standaard (fabrieksinstelling), deze modus is gelijk aan de fabrieksinstellingen en biedt een balans tussen de stabiliteit van het beeld in de zoeker en beeldstabilisatie effecten.
  • Stabilisatie voorkeuze van het vastgelegde beeld, deze modus zorgt voor een stabiele beeldstabilisatie effecten
Maatwerk full-time handmatige scherpstelling

Voor elk objectief met een full-time handmatige scherpstelling override systeem, kan men de modus ON of OFF zetten. Daarnaast kan de gebruiker de gevoeligheid van de scherpstelring aan zijn/haar voorkeur optimaliseren in relatie tot de scherpstelslag ergens tussen hoog en laag, wanneer de handmatige scherpstelling knop op ON wordt gezet.

Compatibele Tamron objectieven zijn op dit moment de Canon en Nikon modellen uit de SP lijn. De voor Sony compatibele modellen worden later geïntroduceerd: 

  • SP 85mm F/1.8 Di VC USD (Model F016):
  • SP 90mm F/2.8 Di MACRO 1:1 VC USD (Model F017):
  • SP 45mm F/1.8 Di VC USD (Model F013):
  • SP 35mm F/1.8 Di VC USD (Model F012):

Bekijk ook deze items