Fotograferen met uit de kluiten gewassen selfie stick
Marc Faasse is een van de drie fotografen die voor het Stadsarchief en het Amsterdams Fonds voor de Kunst de Documentaire Foto-opdrachten 2015 mag gaan maken. Hij concentreert zich op de toeristen die de hoofdstad aan doen. Waar Amsterdammers toeristen normaliter het liefst mijden, gaat Faasse er nu juist naar op zoek. “Ik ga kijken waar de toeristen naar toe gaan. En de stad zelf als toerist proberen te ervaren, zoals je dat normaal in andere steden als Berlijn en Parijs zou doen.”
Faasse heeft een interessante werkwijze. Hij maakt foto’s met een enorme selfie stick. Het gevaarte is maar liefst negen meter lang. Het geeft een interessante kijk op wat er op straatniveau gebeurt. “Ik maak een montage van verschillende foto’s die ik van een plek maak. Zo ontstaat mijn verhaal van die locatie. Het is een documentair beeld. Door het fotograferen leer ik een plek kennen. Bij dit project wil ik eerst locaties onderzoeken, zonder camera.”
Dat betekent dat hij de toeristen in zijn stad moet gaan volgen. “Als Amsterdammer mijdt je de toeristische plekken, vind je het irritant als je door een groep toeristen moet fietsen. Maar misschien zijn de plekken waar veel toeristen komen, juist wel heel leuk.” De plekken die hij gaat fotograferen, liggen nog niet vast. Wel heeft hij een aantal ideeën. “Fotograferen bij het Rijksmuseum bijvoorbeeld.. Een rondvaartboot van boven lijkt me heel mooi. Of de rij bij het Anne Frank museum. Een ander idee zijn de gele of rode Mac Bikes, waarop toeristen door de stad fietsen. Ook plekken die minder voor de hand liggen zijn mogelijk. Bezoekjes aan Marken of Waterland. Toeristen die verdwaald raken in Waterland,” mijmert Faasse. “Ik vind het zelf ook wel spannend wat er uit gaat komen.”
Dankzij de selfie stick kijken toeristen niet meer op van zijn lange hengel. “In het verleden werd ik nog wel eens gezien als mafkees, of vonden mensen me heel erg interessant. Nu reageert iedereen hetzelfde: goh, jij hebt een lange selfie stick! Zo ben ik ook op het idee gekomen. Toeristen maken vaak foto’s met een selfie stick: ze zijn eigenlijk onlosmakelijk met elkaar verbonden.”
Faasse is in de opdracht heel vrij. Hij mag zelf kiezen waar hij gaat fotografen en ook het aantal ligt niet vast. “Ik geloof dat er een maximum is van twintig foto’s. Hoeveel ik er ga maken, ligt een beetje aan de grootte van de werken. Een grote fotomontage kost veel tijd.” Meer info: www.marcfaasse.com.