terug

‘Laat fondsen vertrouwen krijgen in een goed resultaat’

portret Fre Meijer-fotograaf onbekend

Fré Meijer Foto: onbekend
Fré Meijer (1955) is freelance fondsenwerver en helpt mensen projecten op te zetten op het gebied van kunst, cultuur en welzijn. Zij begeleidt onder meer beeldend kunstenaars in het traject van een fondsaanvraag en alles wat daarbij komt kijken. Meijer weet waar fondsen de prioriteiten leggen en hoe ze succesvol kunnen worden aangeschreven.

“Allereerst is het erg belangrijk dat je plan volledig is. Werk helemaal uit wat je gaat doen en laat geen dingen open. Schrijf niet dat je nog niet weet hoe je bepaalde dingen gaat aanpakken. Fondsen willen nu eenmaal de garantie dat hun geld goed wordt besteed. Zorg dat je een degelijk projectplan hebt dat al zoveel mogelijk is uitgewerkt met een realistische begroting. Meestal zien fondsen graag de betrokkenheid van het publiek, maar ook dat het publieksbereik redelijk groot is. Ga bij de kosten uit van maximaal 25 euro per bezoeker, bijvoorbeeld in het geval van een tentoonstelling. Bij een begroting van 100.000 euro moet het project dus minstens 4000 mensen bereiken. Wees met dat bereik ook zorgvuldig. Bewijs met argumenten dat het project ook daadwerkelijk 4000 mensen zal trekken. Kortom: hoe concreter je plan, hoe beter.”

De belangrijkste tips van Fré:
-Laat geen zaken open in je werkplan
-Formuleer SMART, wees concreet
-Trek het project breder dan fotografie
-Laat fondsen inhoudelijk aansluiten


Formuleer SMART

“Een andere tip die ik zou willen meegeven is: formuleer alles SMART. Hier wordt nog altijd slordig mee omgegaan. Hoeveel foto’s komen er straks op de expositie te hangen? In welke periode ga je fotograferen en wanneer vindt de expositie plaats? Vaak weet je nog niet alles, maar maak dan een fictief verhaal en doe alsof het al in kannen en kruiken is. Daarna zorg je dat het ook daadwerkelijk zo wordt uitgevoerd.”
“Stel jezelf daarnaast vragen als: waarom is dit project anders dan soortgelijke projecten? Wat zijn de activiteiten binnen mijn project? Op wie richt ik me en wat wil ik er mee? Hoe pak ik de PR en communicatie aan? Met wie ga ik samenwerken, waar bestaat de samenwerking uit? Samenwerken met anderen vinden fondsen namelijk heel belangrijk, maar misschien wel het allerbelangrijkste van dit alles is dat de adviescommissie bij het lezen van je plan vertrouwen krijgt in een goed resultaat. Zij moeten zien dat je er heel goed over hebt nagedacht en het idee krijgen dat de mensen waarmee je samenwerkt ook professionals zijn. Natuurlijk moet je ook rekening houden met praktische zaken, zoals de behandeltermijn van aanvragen. De doorlooptijd varieert tussen de drie en zes maanden. Wacht dus niet te lang met het aanvragen van financiering.”
Breder trekken
“Als je een project wat breder trekt dan alleen fotografie, dan kun je ook grotere fondsen aanspreken zoals het Cultuurfonds, VSB-fonds en Fonds 21. Bijvoorbeeld door workshops aan te bieden of andere activiteiten te organiseren zodat je een actieve beleving creëert van kunst en cultuur. Daar zijn deze fondsen erg op gericht. De kansen voor financiering nemen dus toe wanneer je binnen het project samenwerkt met bijvoorbeeld buurtbewoners of algemeen publiek. Daarnaast is het natuurlijk logisch om goed te kijken naar de inhoud van je project en te kijken welke fondsen daarbij aansluiten. Sluit de inhoud van je foto-project aan bij een goed doel of andere organisatie, probeer het dan via hen (deels) gefinancierd te krijgen. Dat kunnen fondsen of instellingen zijn waar je in eerste instantie niet zo snel aan denkt of het bestaan ervan kent. Er bestaan ook bedrijfsfondsen zoals de lokale Rabobank en de Delta Lloyd foundation waarbij je kunt proberen financiering te krijgen.”


-Lees meer over fondsenwerving in het decembernummer van Pf Magazine.
-Lees ook: Tien tips die je helpen bij een fondsaanvraag


Bekijk ook deze items