terug

Zweden legt stiekem foto’s maken in private ruimte aan banden

Dit soort foto's mogen volgens de nieuwe Zweedse wet niet stiekem gemaakt worden - © Bas de Meijer
Dit soort foto’s mogen volgens de nieuwe Zweedse wet niet stiekem gemaakt worden – © Bas de Meijer
Het is het Zweedse parlement een doorn in het oog dat heimelijk gemaakte opnames, die kwetsend voor de gefotografeerde kan zijn, zomaar gemaakt en verspreid mogen worden. Daarom heeft het parlement een wet aangenomen die het maken van stiekem gemaakte opnames in private ruimtes strafbaar stelt.
Het gaat bij de nieuwe wet vooral om opnames die stiekem gemaakt zijn op plekken waar je je onbespied moet kunnen voelen. Bijvoorbeeld thuis, in de badkamer, in een pashokje of op het openbaar toilet. Ten onrechte wordt in diverse media gesuggereerd dat de wet ook foto’s maken van privé-feestjes en dergelijke verbiedt. Dat valt echter buiten de wet. Ook het werk van paparazzi, die met lange telelenzen vanuit bosjes iemand in zijn huis fotografeert valt in principe buiten de nieuwe wet, zo staat te lezen op de site van de Zweedse overheid. Wel kan dat soort fotografie bestraft worden op basis van smaad of laster. Er wordt in de wet ook een uitzondering gemaakt voor nieuwsgaring en het verzamelen van bewijs om misstanden aan de kaak te stellen. De rechter beslist welk belang zwaarder weegt: de privacy of de vrije nieuwsgaring en meningsuiting.
Desalniettemin maakt de Zweedse vereniging voor journalisten zich zorgen om de wet. Het is volgens de organisatie niet helder hoe de rechter de wet zal interpreteren en welke afweging wordt gemaakt. Die zorg is terecht, pas als er jurisprudentie over is, wordt dat duidelijk. De wet die nu is aangenomen lijkt op een wet die al langer in Nederland geldt. Volgens artikel 139f en 139g van het Nederlandse Wetboek van Strafrecht is het stiekem fotograferen of filmen van personen die zich in een woning of op een andere niet voor het publiek toegankelijke plaats bevinden verboden.
Update: Op de site van de Zweedse ambassade wordt de wet nog eens goed uitgelegd.


Bekijk ook deze items