terug

Zorgelijke tijden op fotofestivals

De Fin Kalle Kataila is in Landscapes and Contemplations geïnspireerd door het werk van Caspar David Friedrich, die geldt als de verpersoonlijking van de Romantiek. Kataila fotografeert de mens in overweldigende omgevingen. Daar staan we dan, stil, om na te denken over waar we nu eigenlijk mee bezig zijn. Te zien bij Bredaphoto. © Kalle Katai

De toestand in de wereld stemt tot zorgen. Fotografen brengen het steeds indringender in beeld. Zie het bij Noorderlicht in Leeuwarden en bij Breda Photo.
Nummer 7 van P/f is gewijd aan documentaire fotografie. Daar gaat het goed mee. Dat zou je tenminste kunnen concluderen als je kijkt naar de rijkdom aan onderwerpen en verhalen die de komende maanden wordt getoond tijdens het festival Noorderlicht in Leeuwarden en tijdens Breda Photo. Terwijl er veel wordt geklaagd over de gebrekkige aandacht voor documentaire fotografie in de reguliere media, lijkt de ruimte in musea en bij festivals groter dan ooit.
Overigens stelt Edie Peters vast dat doemdenken en dansen op de vulkaan decennia geleden ook  al opvallend goed samen gingen. En er zijn meer voorbeelden in de geschiedenis. Interessant is echter dat fotografie nu meer dan ooit in staat blijkt om die twee werkelijkheden op een bijzondere manier in beeld te brengen.
Fotografen blijken in staat steeds beter werk te maken, ondanks de economische terugslag in de gedrukte media. Het is even goed een paradox als een feit. Zie het in Leeuwarden. Zie het in Breda.
Fotomanifestatie Noorderlicht
5 september t/m 31 oktober in Leeuwarden
www.noorderlicht.com
Bredaphoto
16 september t/m 24 oktober in Breda
www.bredaphoto.nl