terug

Zo werkt Joost van den Broek

Voor de publicatie ‘Zo werken wij‘ interviewt Sacha Bronwasser tien beeldend kunstenaars. Omdat ze onder de indruk was van de fotografie die Joost van den Broek bij de artikelenserie ‘Kunstenaars over kunstenaars’ in de Volkskrant maakte, vroeg ze de uitgever van ‘Zo werken wij’ hem te benaderen. Joost van den Broek legt uit hoe zijn aandeel in de publicatie tot stand komt. De opdracht is in feite niet meer dan ‘maak een portret op locatie’.

Erik van Lieshout © Joost van den Broek

De keuze was om de kunstenaars aan het werk – daar gaat het boek over – of poserend af te beelden. Een aantal mensen is afgebeeld terwijl ze aan het werk zijn. Soms vindt hij mensen interessanter als ze de volle aandacht krijgen en sec in de lens kijken. Dat het bij kunstenaars niet altijd lukt controle en regie in eigen hand te houden, bewijst zijn ontmoeting met kunstenaar Erik van Lieshout. Die liet hem alle hoeken en gaten van een winkelcentrum zien.
Naast opdrachten presenteert Joost van den Broek zich met zelf geïnitieerd vrij werk, zoals pausbeelden in Polen en een verslag van mode en jongerencultuur in Japan. Tijdens het Foto Festival Naarden 2011 is er in de Grote Kerk van Naarden een grote overzichtstentoonstelling van zijn werk te zien.