terug

Zilveren Camera bijna weer van start

De Zilveren Camera - © Bas de Meijer
De Zilveren Camera – © Bas de Meijer
Nog even en dan kan er weer ingezonden worden voor de Zilveren Camera, de Nederlandse wedstrijd voor fotojournalistiek. Het is voor de Zilveren Camera een feestjaar, de prijs bestaat in 2014 namelijk 65 jaar, en wordt voor de 61e keer uitgereikt. Met klem verzoekt de organisatie om vooral in te zenden, zowel beginnende als ervaren fotografen worden hiertoe opgeroepen. “Zodat de jury ook deze keer een afgewogen oordeel kan vellen over de stand van zaken in het vak,” staat in het persbericht.
Aan de Zilveren Camera wordt dit jaar een nieuwe categorie toegevoegd: Natuur en Milieu voor foto’s die nieuws of achtergronden tonen over de verhouding van de mens en zijn natuurlijke omgeving. Alle andere categorieën bijven gehandhaafd. Daarnaast wordt volgend jaar opnieuw de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek toegekend voor het beste fotoproject dat op een innovatieve manier, hetzij inhoudelijk danwel op technisch gebied, is gemaakt. Verder wordt voor de vierde keer de Nationale Portretprijs uitgereikt. Dit is de enige prijs waar je niet zelf voor kunt inzenden, een jury bepaalt zelf de genomineerden.
De jurering van de Zilveren Camera gaat dit jaar iets anders dan voorgaande jaren. Ook nu discussiëren de voorzitters van de categorieën met elkaar de winnaars aan de hand van de voorselectie die door de deeljury’s online zijn gemaakt. Voorheen gingen de foto’s met de meeste stemmen door naar de volgende ronde. Vanaf dit jaar kan ieder jurylid één zilveren ster uitdelen bij de voorjurering. Die betreffende foto of serie gaat dan sowieso door naar de volgende ronde, onafhankelijk of de andere juryleden eenzelfde voorkeur hebben.
De jury krijgt in het nieuwe jaar een nieuwe voorzitter. Na drie jaar geeft Ruud Visschedijk het stokje door aan Claudia Hinterseer. Zij was eerder werkzaam bij World Press Photo en heeft een aantal jaar het fotoagentschap Noor geleid.
Insturen voor de Zilveren Camera kan vanaf 1 december 2013 tot en met 31 december 2013 23:59. Op dinsdag 21 januari 2014 worden de nominaties bekend gemaakt, wie de Zilveren Camera wint wordt tijdens een feest op 26 januari 2014 bekend gemaakt. Inzenden staat open voor alle Nederlandse of in Nederland woonachtige en werkzame fotojournalisten.


Bekijk ook deze items