terug

Zeiss Touit 2.8/50M voor Sony en Fuji

Zeiss-Touit-2_8-50MDe ZEISS Touit familie krijgt er een derde gezinslid bij: de ZEISS Touit 2.8/50M aan. Met deze lens komt er nog meer keur voor  fotografen die profiteren van de groeiende mogelijkheden van compacte systeemcamera’s met APS-C sensoren. De 50 mm is net als de Touit 2.8/12 en Touit 1.8/32 objectieven beschikbaar in Sony E- en Fujifilm X-mount. De nieuwe ZEISS Touit 2.8/50M is  een toevoeging voor opnamen met wat langere brandpuntsafstanden, evenals extreme close-ups.
De ZEISS Touit 2.8/50M macro biedt een vergrotingsfactor tot 1:1. Hierdoor verschijnt het gefotografeerde onderwerp op de camerasensor op ware grootte. Op een APS-C camera “gedraagt” de Touit 2.8/50M zich als een gematigd tele-objectief en is daarmee direct ook perfect als portretobjectief te gebruiken. Met een crop-factor van 1.5x is het te vergelijken met een 75mm op een full-frame  camera. Het objectief is instelbaar van  15 centimeter tot oneindig met een vergrotingsmaatstaf tot 1:1. De Touit 2.8/50M is een veelzijdig autofocus objectief, dat zeer goed past bij de flexibele toepassingen van compacte APS-C systeemcamera’s. De beeldkwaliteit maakt het een ideale keuze voor close-up- en portretfotografie.
De ZEISS Touit 2.8/50M maakt gebruik van een “floating lens elements” ontwerp. Dit moet zorgen voor hoge beeldprestaties over het hele instelbereik van oneindig tot en met de minimale instelafstand. Twee asferische lenselementen leveren een belangrijke bijdrage aan de beeldkwaliteit. Twee extra lenselementen met lage dispersie zorgen ervoor dat de laterale en longitudinale chromatische aberraties tot een minimum worden beperkt. Een negenbladige diafragma opening met afgeronde bladen geeft volgens ZEISS de onscherpe gebieden op de foto een zacht en zeer natuurlijk ogend karakter en evenwichtig bokeh.
“De nieuwe ZEISS Touit 2.8/50M is de ideale aanvulling voor fotografen die ook al onze andere twee Touit objectieven gebruiken. Eigenaren van APS-C-systeem camera’s met een Sony E- of Fujifilm X- vatting, die op zoek zijn naar een nieuw high-end objectief, zullen de ZEISS Touit 2.8/50M zeker ook willen gaan gebruiken. Of een fotograaf nu oog heeft voor het allerkleinste detail of scherpe portretten en een aangenaam bokeh wil, deze nieuwe allround Touit zal zeker bovenaan hun verlanglijstje staan”; aldus Dr. Michael Pollmann, Product- en Program Manager van ZEISS Camera Objectieven.
De nieuwe 50 mm heeft een lengte van 104 mm en een gewicht van 290 gram. De filtermaat is 52 mm.
De ZEISS Touit 2.8/50M met Sony E- en Fujifilm X vatting wordt geleverd door Transcontinenta en zal wereldwijd beschikbaar zijn in maart 2014. De geadviseerde verkoopprijs bedraagt € 915,00 (incl. BTW.)

Zeiss Touit 2.8/50M © Bernd Ritschel
Zeiss Touit 2.8/50M © Bernd Ritschel