terug

Zeiss Otus 85mm ƒ/1.4

Nieuw-Vennep, 8 september 2014.
Transcontinenta BV, distributeur van ZEISS objectieven in Nederland, kondigt de nieuwe de ZEISS Otus 1.4/85 aan.
Otus85-los
Of het nu voor algemeen studio werk, mode, reclame, product of architectuurfotografie is, in combinatie met moderne DSLR camera’s levert dit objectief ongeëvenaarde beeldkwaliteit, zelfs bij volle opening.
De ZEISS Otus 1.4/85 toont al zijn pluspunten in het klassieke korte telebereik, dat wil zeggen bij portretten en mensen. Fotografen die graag een landschap gebruiken en niet alleen als achtergrond, zullen ervaren dat de Otus 1.4/85 geen ‘normaal’ objectief is, maar een verrassend krachtige metgezel voor natuurfotografie.
Unieke creatieve mogelijkheden kunnen worden bereikt voor het maken van foto’s bij weinig omgevingslicht. De beeldsensoren van vandaag zijn zeer gevoelig met weinig ruis en dit heeft de grenzen verlegd van wat mogelijk is. Lichtgevoelige objectieven, zoals de Otus 1.4/85, bieden enorme voordelen in vergelijking met objectieven die twee of drie f-stops minder lichtgevoelig zijn, wat vooral zichtbaar wordt bij snel bewegende objecten in mindere lichtomstandigheden. Zelfs wanneer het licht volledig verdwijnt, behoudt de Otus 1.4/85 zijn uitstekende “zicht”, net als de uilensoorten waaraan deze ZEISS objectieven familie haar naam dankt. Objectieven onthullen correctie tekorten heel duidelijk bij nachtopnames met veel open lichtbronnen die het beeld domineren. Dat is zeker niet het geval bij deze nieuwe ZEISS Otus 1.4/85, die bij moeilijke lichtomstandigheden met weinig omgevingslicht nog steeds optimale prestaties levert.
De Otus objectieven familie en dit nieuwste lid zijn speciaal ontworpen om aan de hoogste eisen van professionele fotografen te voldoen. Interne scherpstelling, het diafragma venster en ‘duidelijk herkenbare gele etikettering voor de diverse diafragmawaarden, zijn slechts enkele opvallende elementen.
Otus85-familie
Optisch valt de Otus serie op door haar hoge beeldkwaliteit, zelfs met een open diafragma. Concreet betekent dit een neutrale bokeh op de achtergrond, zeer gedetailleerde beelden zonder optische artefacten, constant hoog oplossend vermogen over het hele beeldvlak, geen kleurzweem of vervorming en een extreem hoog beeldcontrast tot helemaal in de randen. De beeldkwaliteit blijft bijna volledig consistent bij alle afstanden. Grote diafragmaopeningen kunnen zelfs gebruikt worden voor het maken van close-ups tot op een vrije werkafstand van 0,65 meter. Vooral bij gebruik in combinatie met high-definition 35mm DSLR-camera’s, bereiken de Otus objectieven een medium-formaat kwaliteit die nooit eerder vertoond is.
Een blik in de ZEISS Otus 1.4/85 laat zien hoe een dergelijke kwaliteit wordt gerealiseerd. Het objectief bestaat uit elf lenselementen in negen groepen. Eén van de lenselementen heeft een asferisch optisch oppervlak en zes zijn van speciaal glas gemaakt. Het optische ontwerp is gebaseerd op de Planar. Omdat de Otus 1.4/85 apochromatisch is, zijn chromatische aberraties diagonaal (longitudinale chromatische aberraties) gecorrigeerd met behulp van lenselementen die gemaakt zijn van speciaal glas met anomale gedeeltelijke dispersie. Als gevolg daarvan treedt vrijwel geen waarneembare kleurzweem op bij contrastrijke randen voor en achter het scherpstelvlak. Licht-donker overgangen in het beeld, en in het bijzonder hoogtepunten, zijn vrij van kleur artefacten. Daarnaast zorgen de variabele luchtruimten tussen bepaalde lensgroepen (“zwevende elementen ontwerp”) voor een constant hoge beeldkwaliteit over het gehele scherpstelbereik van 80cm tot oneindig.
Otus85-doorsnee
Alle leden van de familie Otus worden gekenmerkt door de uitzonderlijke mechanische kwaliteit die geavanceerde fotografen van ZEISS gewend zijn. Omdat ze ontworpen zijn als handmatige scherpstel objectieven, was het mogelijk om te werken met aanzienlijk smallere toleranties in de constructie. Zijn gelijkmatige vloeiende scherpstelmechanisme met een lange scherpstelslag zorgt voor de fijnste variaties bij het scherpstellen. De vrijheid om zich te concentreren, één van de belangrijkste creatieve elementen in fotografie, is letterlijk in de handen van de fotograaf gekomen als een artistieke mogelijkheid.
De extra fijne ergonomie en de precisie van het scherpstelmechanisme kan alleen worden bereikt met een metalen design. De robuuste volledig metalen behuizing is uitgerust om met de ruwe dagelijkse werk van een professionele fotograaf om te kunnen gaan en zorgt voor een lange levensduur van het objectief. In tegenstelling tot objectieven die voorzien zijn van veel plastic, en daardoor met de tijd ongebalanceerd kunnen worden, blijven de metalen Otus objectieven gedurende vele jaren stabiel. Dit zorgt ervoor dat de beeldkwaliteit constant hoog blijft. En voor alle fotografen die naast de originele optiek ook gebruik maken van opschroefbare filters, is het goed te weten dat de ZEISS T * UV en POL filters met een diameter van 86 millimeter beschikbaar zijn voor de Otus 1.4/ 85.
Otus85-voorbeeld
De ZEISS Otus 1.4/85 zal vanaf eind september wereldwijd verkrijgbaar zijn met EF-vatting (ZE) voor Canon camera’s en met F-vatting (ZF.2) voor Nikon camera’s. De verwachte adviesverkoopprijs inclusief B.T.W. bedraagt voor beide vattingen € 4069,00.