terug

Zeiss Loxia Objectieven

Voor de full-frame Sony e-mount camera’s, de A7, A7r en A7s komt Zeiss met twee vaste brandpunt objectieven, een 35 mm en een 50 mm. Ze delen veel eigenschappen, de lichtsterkte van ƒ/2.0 bijvoorbeeld, de filtermaat van 52 mm, het gewicht scheelt maar 20 gram, de 35mm weegt 340 gram, de 50 mm is dan 20 gram lichter. Beide moeten handmatig worden scherp gesteld wat bijdraagt aan hun vrij compacte bouw. Ze delen ook hun kleinste opening, ƒ/22. Het verschil zit dan in de opbouw, de 35 mm is wat complexer, met negen elementen in zes groepen, de 50 mm is gebouwd uit zes elementen in vier groepen. Ze worden tijdens de Photokina echt geïntroduceerd, de prijzen zullen dan ook bekendgemaakt worden en de beide objectieven zijn later in het jaar dan echt verkrijgbaar.
Loxia-twee
De Loxia 35 mm ƒ/2 is gebaseerd op het klassieke biogon ontwerp, doordat tot 30 cm kan worden scherp gesteld zijn er weinig beperkingen aan de gebruiksmogelijkheden.
De Loxia 50 mm ƒ/2 is op een ander klassiek ontwerp gebaseerd, namelijk de Zeiss Planar. Ook bij dit objectief kan tot heel dichtbij worden scherp gesteld, 37 centimeter wat ook weer zorgt voor vrijwel onbegrensde mogelijkheden in het gebruik.
voorbeeld50mm