terug

Zakboekje over straatfotografie

De lancering van het zakboekje straatfotografie tijdens de Donkere Kamer #15. Vlnr: Lars Boering, Job Hengeveld,Laila Schoots, Reinier Gerritsen, Inge van Mill en Theo Niekus - © Bas de Meijer
De lancering van het zakboekje straatfotografie tijdens de Donkere Kamer #15. Vlnr: Lars Boering, Job Hengeveld,Laila Schoots, Reinier Gerritsen, Inge van Mill en Theo Niekus – © Bas de Meijer
Wie op straat fotografeert loopt grote kans dat iemand hem aanspreekt. Soms leuke gesprekken, maar vaak ook minder leuke. Dan roept men iets over het portretrecht, de ‘privacy wet’, of wordt je staande gehouden door een agent die je verbiedt ergens te fotograferen. Kortom, de rechten van de fotograaf op straat zijn lang niet voor iedereen helder. Ook niet altijd voor de fotograaf. Daarom heeft de Fotografenfederatie ene handig boekje uitgebracht: Straatfotografie – Over gedrag en wat mag.
Het boekje is in zakformaat uitgegeven en geschreven door advocaat/jurist Job Hengeveld van Hengeveld Advocaten. Fotografen Reinier Gerritsen, Inge van Mill en Theo Niekus hebben de nodige praktijkervaring geleverd. In het zakboekje worden allerlei onderwerpen alfabetisch behandeld, je kunt op die manier snel een antwoord vinden op een vraag. Bijvoorbeeld of een agent je kaartje mag wissen (antwoord: nee). Achterin het boekje staat ook een handig overzicht van de bevoegdheden en portretrecht, een voorbeeld van een quitclaim (wat dat is, staat uiteraard ook in het zakboekje) en een adressenlijst.
Leden van de Fotografenfederatie, of daarbij aangesloten vakverenigingen, krijgen het boekje gratis. Het boekje is ook te koop voor € 15,00 via de Fotografenfederatie.


Bekijk ook deze items