terug

World Press Photo 2013 voor John Stanmeyer

World Press Photo of the Year 2013 by John Stanmeyer
World Press Photo of the Year 2013 by John Stanmeyer / VII

De Amerikaanse fotograaf John Stanmeyer wint de 57e World Press Photo van het jaar 2013. De foto die ook de 1e prijs in de categorie Contemporary Issues won, was onderdeel van een reportage die hij voor National Geographic Magazine maakte. De foto toon Afrikaanse migranten op de kust van Djibouti. Ze houden hun mobieltjes omhoog in een poging om een goedkoop telefoonsignaal uit buurland Somalië op te pakken. Een dunne lijn naar familieleden in het buitenland. Djibouti is een kruispunt voor migranten uit landen als Somalië , Ethiopië en Eritrea, die op zoek zijn naar een beter leven in Europa of het Midden -Oosten. De foto won ook 1e prijs in de categorie Contemporary Issues
Voor een overzicht van alle winnaars bezoeken : http://www.worldpressphoto.org/awards/2014
Er werd dit jaar 98.671 foto’s ingezonden door 5.754 fotografen uit 132 landen. De jury had twee weken nodig om alle afbeeldingen en fotoseries te bekijken en te beoordelen. De internationale jury van 19 internationaal erkende professionals selecteerde prijzen in negen thema- categorieën. In totaal wonnen 53 fotografen met 25 nationaliteiten een prijs.
Carla Kogelman was de enige Nederlander die een eerste prijs won in de categorie observed portraits met de serie “ich bin waldviertel”, een serie waarmee ze eerder ook al prijzen won.