terug

World Press Photo 2012 voor Paul Hansen

Paul Hansen, Zweden, Dagens Nyheter. Winnaar World Press Photo 2012
Paul Hansen, Zweden, Dagens Nyheter. Winnaar World Press Photo 2012
Paul Hansen heeft dit jaar de World Press Photo gewonnen. Hij maakte een aangrijpende foto in Gaza die, zoals juryvoorzitter Santiago Lyon verwoordde, het hoofd, het hart én het hoofd raakt. Op de foto worden kinderen weggedragen die zijn gedood bij een aanval. Het is een bijna klassieke foto die goed is uitgevoerd. De winnende foto is gekozen uit totaal 103.481 ingezonden foto’s. De jury beloonde 54 fotografen uit 32 landen. Één Nederlander viel in de prijzen: Ananda van der Pluijm won de derde prijs in de categorie People – Observed Portraits Stories. Belgisch succes is er ook. Stephan Vanfleteren won de eerste prijs in de categorie People – Staged Portraits Stories.
De jury heeft niet direct voor de meest voor de hand liggende foto’s gekozen. Een opvallende afwezige is bijvoorbeeld de ondertussen beroemde foto van Iwan Baan. Bij sport draait het niet alleen om de Olympische Spelen, zoals je zou kunnen verwachten. In plaats daarvan zijn er minder voor de hand liggende sporten gekozen. Zoals basketbal voor vrouwen in Somalië, gefotografeerd door de Deense fotojournalist Jan Grarup. Juryvoorzitter Lyon ligt de keuze toe: “de jury vond het een opmerkelijke en verfrissende serie in een land waar de rechten van vrouwen zo beperkt zijn. We vonden dat zo’n verhaal verteld moest worden.”
De jury heeft, ondanks het grote aandeel foto’s van het conflict in Syrië, een redelijk positief beeld willen geven. Als een soort hoop voor de toekomst. Tijdens de persconferentie haalde Lyon als voorbeeld de foto van Micah Albert aan: “Deze foto raakte ons omdat het zo positief is. De meeste foto’s van mensen die werken op vuilnisbelten gaan over het zoeken naar eten om te overleven. Dat is absoluut een realiteit. Maar op deze foto zie je een vrouw die ook van het afval moet leven, maar die ook wil lezen. Ze is nieuwsgierig. Ze neemt tijd om iets te lezen wat ze heeft gevonden om haarzelf te verbeteren. Het is ongewoon, je verwacht niet dat iemand in deze situatie de tijd neemt om de nieuwsgierigheid te bevredigen. Daarom gaven we het een prijs.”
De jury was ook onder de indruk van de foto van Søren Bidstrup, die een foto op de camping maakte. Lyon: “Meer dagelijks leven dan dit kun je niet krijgen. Vooral die geeuw maakt de foto goed.” Uiteraard ontbreekt het geweld niet bij de World Press Photo. Daarvan is veel beeld afkomstig uit Syrië. Ook hier heeft de jury een afgewogen selectie gemaakt. De serie van Fabio Bucciarelli toont de militaire kant van het verhaal, waar de foto van Rodrigo Abd juist de tol laat zien die de burgers moeten betalen. Met de foto van de Turkse fotograaf Emin Özman toont de World Press Photo dat niet alleen het militaire regime misdaden begaat, wat doorgaans vooral in de media aan bod komt, maar ook dat de verzetsstrijders bloed aan hun handen hebben.
Alle foto’s van de World Press Photo zijn te zien op de site van World Press Photo, hieronder een kleine selectie uit de serie.
Lees ook het interview met de Nederlandse winnares Ananda van der Pluijm en het interview met jurylid Pim Ras. In nummer 2 van Pf zullen we ook meer aandacht besteden aan de World Press Photo.


Bekijk ook deze items