terug

World Press Photo 2011 voor Jodi Bieber

De World Press Photo 2011 is dit jaar gewonnen door Jodi Bieber uit Zuid-Afrika. Zij maakte een indrukwekkend portret van de 18-jarige Bibi Aisha die verminkt is door de Taliban. In het juryrapport meldt de voorzitter David Burnett dat de winnende een foto is waar je gelijk aan denkt als iemand het heeft over ‘de foto van dat meisje’. Volgens mede jurylid Aidan Sullivan roept de foto veel vragen op wat er gebeurd is en de foto stelt de meest belangrijke vragen.
Drie Nederlandse fotojournalisten vielen in de prijzen: Martin Roemers won de eerste prijs bij de series Dagelijk Nieuws. Hij maakte een serie over grote steden. Joost van de Broek won de tweede prijs bij de enkele portretten met zijn foto van de matroos. Dezelfde foto won ook de tweede prijs bij de Zilveren Camera. De derde prijs bij de sportseries ging naar Chris Keulen voor een serie over een wielerwedstrijd in Eritrea. Tien jaar geleden won hij de eerste prijs in dezelfde categorie met een wielerwedstrijd in Burkina Faso.
Een speciale vermelding kreeg een serie foto’s van de mijnwerkers die vastzaten in de Chileense mijn.
Dit jaar zijn 108.059 foto’s ingezonden door 5.847 fotografen uit 125 landen. De jury kende prijzen toe aan 56 fotografen uit 23 nationaliteiten.
Meer informatie en alle foto’s zijn te vinden op de site van de World Press Photo.


Bekijk ook deze items