terug

Wordt de fotograaf vervangen door de computer?

De gedachte dat een foto de werkelijkheid weergeeft is al lang en breed weerlegt. Steeds vaker kun je je zelfs afvragen in hoeverre een foto eigenlijk nog wel een foto is. Met CGI kan de werkelijkheid zo natuurgetrouw worden weergegeven, dat het verschil met een echte foto niet of nauwelijks te zien is.
In een interessant bericht op zijn site wijst fotograaf Mark Meyer op de mogelijkheden van CGI en de bedreiging van de computer gegenereerde beelden voor de fotograaf. Volgens hem wordt steeds vaker gebruik gemaakt van CGI. Nu is fotografie vaak nog goedkoper, maar dat gaat veranderen. Groot voordeel van CGI is dat het onderwerp niet per se aanwezig hoeft te zijn, of zelfs te bestaan. Alles kan gemaakt worden. Het is ook eenvoudig om een afbeelding heel groot te gebruiken. Daar heb je geen dure middenformaatcamera voor nodig, maar kan gewoon in hetzelfde softwarepakket gemaakt worden.
Ook de Nederlandse fotograaf Tobias Reymond is die mening toegedaan, zo vertelde hij al in een interview in Pf nummer 7 van 2009: “Met deze technologie is het eenvoudiger veel producten te ‘fotograferen’ en op den duur is het zelfs goedkoper. Daar ben ik van overtuigd”. Reymond begon met CGI toen hij een grote serie LCD schermen moest fotograferen. Het bleek makkelijker om één LCD scherm te fotograferen en met de CAD-bestanden van andere schermen te foto’s te renderen.
Niet alles is geschikt om door CGI vervangen te worden. Nieuws- en bruidsfotografie zijn volgens Meyer duidelijke vormen die door fotografen gemaakt moeten blijven worden. De kijker zal het gelijk doorhebben als het niet klopt. Overigens kun je je ook afvragen of die takken van fotografie niet vervangen worden door film. Met de nieuwe RED kun je immers een hoge resolutie still uit een video halen, zo liet Vincent Laforet zien tijdens een lezing. Maar in de fotografie waar verbeelding een grote rol speelt, is CGI wel degelijk een bedreiging van de fotograaf. Dat geldt ook voor modefotografie. Het modehuis H&M plaatst bijvoorbeeld al door computer gemaakte lichamen onder de hoofden van modellen.
Meyer vindt het verder opvallend dat met CGI juist oneffenheden, zoals rimpels op gezichten, worden toegevoegd, terwijl met fotografie alles zo plastisch mogelijk wordt gemaakt. Fotografen kortom maken geen gebruik van de unieke eigenschap van fotografie: de band met de werkelijkheid. Juist dat moeten fotografen meer omarmen, besluit hij zijn betoog.
Wie overigens niet gelooft dat CGI de werkelijkheid echt goed kan nabootsen, moet de test bij Autodesk, dat CGI software ontwikkelt, doen. Daar moet je beoordelen of een plaatje een foto is, of een door CGI gegenereerd beeld.


Bekijk ook deze items