terug

The Women of Casa X – Malcolm Venville & Amanda de la Rosa

De fotoboeken ‘The Women of Casa X’ en ‘Precious’ kennen veel parallellen. Beide boeken bevatten een evenwichtige mélange van portretten van en interviews met Amerikaanse prostituees. In beide zijn de portretten afkomstig van Britten met een achtergrond in zowel fotografie als bewegend beeld. Beide fotografen werken op grootformaat en portretteerden eerder werkers in een andere traditionele beroepsgroep in hetzelfde land.
Bij Venville draaide het daarbij om worstelaars. Malcolm Venville maakte zijn foto’s van prostituees in Casa Xochiquetzal, een tehuis voor Mexicaanse prostituees in hun nadagen. Een tehuis als Casa X zou hier opmerkelijk zijn, maar is het daar helemaal. In Tepito, een van de ruigste wijken van Mexico stad staat de prositituee in zeer laag aanzien. De dames zijn oud, maar ondanks dat zitten velen nog in het werk. Ze zijn door Venville in veel gevallen naakt tegen een neutrale achtergrond gefotografeerd. Dat levert fascinerende beelden op. We zien overrijpe lichamen die voor de meesten onder ieder erotisch gevoel doen verschrompelen, maar waarmee toch met sex geld verdient wordt. Ondanks dat zijn het respectvol gemaakte portretten van vrouwen die zich absoluut niet ongemakkelijk lijken te voelen in hun blootje. Sterker ze dragen het gevoel uit er juist apetrots op te zijn. Het ‘Dove’ reclame gevoel in het extreme getrokken.
De interviews door Amanda De Rosa geven een heel ander gevoel. Hierin lees je hoe rauw de wereld is waarin de vrouwen leven. Hebben de in ‘Precious’ door Hilton geïnterviewde Noord-Amerikaanse prostituees vaak de wind tegen, hier is het een storm. Machteloosheid, geweld, armoede en minachting zijn kernwoorden. Een paar uitzonderingen daargelaten zijn het trieste verhalen. Maar vaak zijn er twee lichtpuntjes. Veel van de vrouwen waren economisch onafhankelijk en kregen in ieder geval nog respect voor hun lichaam. Op dat punt komen de foto’s en de interviews samen.
Mets &Schilt, x cm, 96 blz. Engelstalig. Gebonden. ISBN: 978 90 5330 8059. 40 euro.