terug

Winnaars Zilveren Camera 2010 bekend

Evert-Jan Daniels is de winnaar van de Zilveren Camera met een foto van de leiders van VVD, CDA en PVV, die 111 dagen na de verkiezingen het besluit hadden genomen een minderheidskabinet te vormen. De overige winnaars in de categorie binnenlands nieuws, enkel,  zijn Robin van Utrecht  met een foto van de paniek tijdens de dodenherdenking op de dam en Koen van Weel met een foto van een gewonde kraker tijdens de demonstratie tegen het kraakverbod.

De jury oordeelt over de foto van Evert-Jan Daniels: “… dat is te zien dat de partijleiders er zin in hebben. Ze hebben ook haast, haast die Daniels op het juiste moment vastlegde. Er zit dynamiek in de foto, symmetrie. En hoe langer je naar deze foto kijkt, des te meer je erin kunt zien, zoals de lust van de politici om Nederland te gaan hervormen. Ze stralen dat in ieder geval ook uit. Daniels laat niet alleen de onderhandelaars zien, hij toont ook hoe ze gezien willen worden (…) De winnende foto van ‘de drie musketiers’ is nieuwswaardig en bovendien genomen op een perfect moment. Natuurlijk valt er te twisten over de vraag of dit moment de belangrijkste gebeurtenis was van 2010 (al na de nominatie werd er op sociale media volop meegedacht), maar uiteindelijk kunnen alleen historici over het belang ervan oordelen. In ieder geval was het een moment dat de kiezers in 2010 volop heeft beziggehouden.”

Rob Hornstra is winnaar van de Canon Prijs voor vernieuwende fotojournalistiek. Verrassend is dat de winnende inzending een krant is. “Een speciale krant, dat wel,” volgens de jury: “Rob Hornstra maakte onder de titel On the other side of the mountain een krant van 64 pagina’s. Als je de 16 vellen papier waaruit het product bestaat uit elkaar haalt, kun je ze naast elkaar ophangen. Met twee exemplaren kun je beide zijden van het papier tonen en heb je een complete doe-het-zelf-tentoonstelling. Een oud medium ingezet met een vernieuwende gedachte. De krant maakt onderdeel uit van The Sochi Project waaraan Hornstra samen met schrijvend journalist Arnold van Bruggen al enkele jaren werkt, en wat beiden de komende jaren zullen voortzetten. The Sochi Project is vernieuwend: twee journalisten zetten op eigen initiatief een langdurig onderzoeksproject op over het Russische Sochi en omgeving, een politiek gevoelige plek waar in 2014 de Olympische Winterspelen worden gehouden. Vernieuwend is ook de manier waarop ze het project financieren, namelijk door middel van crowdfunding. Daarmee bouw je een groep geïnteresseerde volgers op, die tevens mede-financiers van het project zijn. De aanpak mondt uit in een website, boeken en ander drukwerk, tentoonstellingen, publicaties in kranten en magazines, videoverslagen en foto’s voor de verkoop. Hornstra en Van Bruggen lopen daarmee voorop in de Nederlandse journalistiek.”
Winnaar van de Nationale Portretprijs is Koos Breukel met een portret van Mees Jongema. De jury over de foto van Koos Breukel: “Het aanbod van portretten was groot, de diversiteit ook. Sommige portretten vertelden een verhaal, anderen waren een lust voor het oog. Het niveau was hoog, de meningen soms verdeeld. De jury is echter unaniem in zijn oordeel over de winnaar. Niet alleen omdat deze foto van uitzonderlijk niveau is, maar ook vanwege het feit dat van de hand van deze fotograaf een groot aantal werken door verschillende juryleden was ingebracht, werken die alle van vergelijkbaar hoog niveau zijn. (..) Dit portret van een jongen, of jongeman, Mees Jongema, is prachtig, kwetsbaar en tegelijkertijd krachtig, met een mix aan emoties, een toekomst voor zich maar toch vol vraagtekens, heel close. Wellicht wat a-typisch voor het werk van de fotograaf, die in zijn werk vaak de zware kant van het leven zichtbaar maakt. De foto is in zijn fascinatie en nieuwsgierigheid naar de mens anderzijds juist weer een heel herkenbaar werk van Koos Breukel.”
Voor een volledig overzicht van de winnaars van de Zilveren Camera 2010, ga naar www.zilverencamera.nl
Een interview met een van de juryleden leest u in het januarinummer van P/f.