terug

Ilvy Njiokiktjien wint World Press Photo Multimedia Contest


Elles van Gelder en Ilvy Njiokiktjien uit Nederland hebben de eerste prijs gewonnen bij de World Press Photo Multimedia Contest. De tweede prijs is voor Maisie Crow, James Lo Scalzo won de derde prijs. Het is voor de tweede keer dat de prijs wordt uitgereikt, als aanvulling op de traditionele World Press Photo. Voor het eerst kon er worden ingezonden, vorig jaar stelde een jury zelf een shortlist op. De prijs wordt uitgereikt aan een on- of offline lineaire productie met een journalistiek verhaal. Iedere productie moet professionele foto’s hebben gebruikt, in combinatie met geluid, video, animaties, tekst of illustraties. Er zijn dit jaar 287 producties ingezonden uit 48 landen.
Volgens juryvoorzitter Vincent Laforet kreeg de jury een ‘squirm factor’ bij het zien van de serie Afrikaner Blood. Hij noemt het project “een ongelooflijk goed gemaakt en genuanceerd werk met een samenhangende structuur en een geraffineerde uitvoering.” Hij voegt er aan toe dat alle elementen in de film kloppen en het verhaal versterken.
Met de Multimedia Contest heeft Ilvy Njiokiktjien werkelijk bijna alles gewonnen wat er maar te winnen valt met de serie. Haar naam ontbreekt alleen bij de Sony World Photography Awards. Met de multimediaproductie won ze een nominatie bij de Zilveren Camera en een prijs bij de POYi. Daarnaast won Njiokiktjien met de foto’s bij de Zilveren Camera, POYi en de World Press Photo. Njiokiktjien vertelde eerder tegen Pf dat met het winnen van een prijs bij de World Press Photo voor aan een droom werkelijkheid is geworden.
Maisie Crow kreeg de tweede prijs voor het project “Half-Lives: The Chernobyl Workers Now”. James Lo Scalzo maakte America’s Dead Sea. Naast de drie prijzen kende de jury ook een eervolle vermelding toe aan Punched Out: The Life and Death of a Hockey Enforcer van de New York Times en videografen/fotografen Shayla Harris en Marcus Yam. Deze productie is een niet-lineaire productie. De jury wilde, ook al is de prijs bedoeld voor een lineaire producties, een interactief verhaal belonen.
Alle winnaars krijgen een Golden Eye Award en een certificaat. Njiokiktjien en Van Gelder krijgen daarnaast een geldbedrag van €5000.
De producties zijn op de site van World Press Photo te bekijken:
http://www.worldpressphoto.org/multimedia-gallery/2012-multimedia-contest
Je kunt ook naar de interviews luisteren met de juryleden:
http://www.worldpressphoto.org/content/interviews-2012-multimedia-contest-jury


Bekijk ook deze items