terug

Winnaars HIPA bekend

 

De winnende foto van  Zuyang Fhou uit China
De winnende foto van Fuyang Zhou uit China

Op 17 maart zijn de winnaars van de HIPA bekend gemaakt. Het thema van de derde HIPA Awards was ‘Creating the Future”. De HIPA is nog nauwelijks bekend in Nederland, maar internationaal ligt dat anders. Het aantal deelnemers is gegroeid van iets over de 4000 in 2011 naar ruim 26.000 uit 156 landen dit jaar. Het aantal ingezonden foto’s was meer dan 38.000. De populariteit van de HIPA heeft natuurlijk veel te maken met de hoogte van de prijzenpot, die met zo’n $ 400.000 voor Nederlandse begrippen ongekend is. Hoewel geld in Dubai voor veel projecten ruim voorhanden is, geeft de hoogte van dat bedrag wel aan hoe serieus fotografie als kunstvorm in het Midden-Oosten genomen wordt. Tot op het hoogste politieke niveau is er aandacht voor, en dat geldt niet alleen voor Dubai, maar ook voor landen als Oman en Qatar, waar eveneens grote internationale fotowedstrijden georganiseerd worden. Hoewel fotografie, en met name het afbeelden van mensen, in een deel van de islamitische wereld wordt afgewezen, wordt het mede door evenementen als de HIPA gepromoot als een universele taal die door iedereen kan worden begrepen en die mensen met elkaar verbind.
De ‘Grand Prize” van $ 120,000 ging naar Fuyang Zhou uit China. De eerste plaats in de categorie ‘Creating the Future’ was voor Ali Kh Al Zaidi. Een derde prijs in ‘Creating the Future’ was voor de foto van de Duitse Hannelore Schneider.
Eerste prijs Creating the : Ali Kh Al Zaidi.
Creating the Future, 1e prijs: Ali Kh Al Zaidi, Kuwait

Creating the Future,  3e prijs, Hannelore Schneider, Duitsland
Creating the Future, 3e prijs, Hannelore Schneider, Duitsland

In de ‘General’ categorie was er een eerste prijs voor Vladimir Proshin voor een foto uit China, die doet denken aan de schilderijen van William Turner.
Eerste prijs 'General": Vladimir Proshin, Rusland
Eerste prijs ‘General”: Vladimir Proshin, Rusland

In de categorie Black and White ging de eerste prijs naar Yanan Li uit China, de tweede prijs was voor Edmondo Senatore uit Italië. In de categorie Street Life werd geen eerste prijs uitgegeven, maar was er wel een derde prijs voor Santiago Daniel Banon Irujo uit Spanje.
Black and White, 1e prijs: Yanan Li, China
Black and White, 1e prijs: Yanan Li, China

Black and White, 2e plaats: Fernando  , Italië
Black and White, 2e prijs: Edmondo Senatore , Italië

Street Life, 3e prijs:  Spanje
Street Life, 3e prijs: Santiago Daniel Banon Irujo, Spanje

 
 


Bekijk ook deze items