terug

Winnaars AVRO fotowedstrijd ‘Het Zelfportret’

Anique Weve: Running 5 km from my home to my atelier.
Anique Weve: Running 5 km from my home to my atelier.

Anique Weve wint juryprijs bij Avro’s fotowedstrijd ‘Het Zelfportret’

Met haar foto ‘Running 5 km from my home to my atelier’ wint beeldend kunstenares Anique Weve (33) de juryprijs in de fotowedstrijd. Dit maakten fotografen Dana Lixenberg en Robin de Puy en beeldend kunstenaar Jasper Krabbé zaterdagavond 29 maart bekend in Opium Tv. Uit de ruim 3000 inzendingen selecteerde de jury de foto van de Rotterdamse waarop ze met een knalrood hoofd staat afgebeeld.
Uit het juryrapport 
‘Een goed zelfportret laat in de ziel kijken. Geen luckyshot of een leuke selfie maar een foto waaraan je kunt zien dat iemand bewust koos voor dit beeld. De foto van Anique raakte alle juryleden direct. Dit esthetische beeld voldoet aan alle criteria van een zelfportret. Anique registreert iets heel persoonlijks. In een heel overtuigend beeld stelt zij zich kwetsbaar op en gaat ze de confrontatie met zichzelf aan’, aldus de jury.
Red 
Anique maakte de foto als onderdeel van haar serie Red, waarin ze zelfportretten maakt in situaties waarin haar gezicht rood kleurt – na sport, sex of bij schaamte. ‘Iedereen krijgt wel eens een rood hoofd, maar normaal gesproken zijn dit intieme momenten die privé blijven. Met gevoel voor humor deel ik deze momenten met de kijker’.
Met haar zelfportret wint Anique Weve een Canon EOS 1200D kit en een jaarabonnement op Pf Magazine. Running 5 km from my home to my atelier wordt bovendien gepubliceerd in het eerstvolgende nummer van Pf Magazine.

Henriette van Gasteren wint de publieksprijs

kunst_fotowedstrijd_tcm17312891_198962
Henriette van Gasteren: Singer, 2012

De foto ‘Singer, 2012′ van Henriette van Gasteren (49) wint de publieksprijs in de Avro’s fotowedstrijd ‘Het Zelfportret’.
Henriette van Gasteren ( kunstenaarsnaam: Lilith ) maakte een zelfportret in de woning van een voor haar onbekende: ‘Na geruime tijd mezelf in eigen huis en tuin te hebben gefotografeerd heb ik een oproep in de regionale krant geplaatst waarin ik vraag om huizen als decor. De enige voorwaarde is dat huisbewoners niet aanwezig mogen zijn als ik mezelf fotografeer’. Henriette heeft ongeveer zeventig huizen aangeboden gekregen en is tot dusverre in tien huizen aan de slag gegaan. Ze is van plan om dit project te continueren.

Tweede plaats 
Met één van haar andere ingezonden zelfportretten, Mystifier, 2013, eindigde Henriette op de tweede plaats voor de juryprijs.

kunst_fotowedstrijd_tcm17312891_198960
Henriette van Gasteren: Mystifier, 2013

Expositie 
De zelfportretten van Henriette van Gasteren zijn samen met het winnende portret van Anique Weve en 47 geselecteerde zelfportretten van 25 maart t/m 25 april te zien in het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum.

Bekijk de groter selectie hier: http://avro.nl/cultuur/kunst/overview/foto#|view:masonry|page:1


Bekijk ook deze items