terug

Winnaar Vrij Nederland Fotoverhaal bekend

© Ivo van der BentRob Wetzer, Xiaoxiao Xu, Daan Paans en Yara van der Velden gaan in opdracht van Vrij Nederland elk een beeldverhaal maken als onderdeel van de prijs die Vrij Nederland en de Fotografenfederatie hadden uitgeschreven. De drie gevorderde fotografen en het aanstormend talent gaan hun voorstel uitvoeren onder begeleiding van de redactie van het opinieblad. Daarnaast krijgen ze een masterclass aangeboden van Magdelena Herrera, de beeldredacteur van Geo France. Met de prijs, bedoeld voor fotografen die korter dan vijf jaar aan het werk zijn en voor studenten, willen de FotografenFederatie en Vrij Nederland de hedendaagse Nederlandse documentaire fotografie steunen. De jury, bestaande uit Marloes Krijnen (directeur van het Amsterdamse Fotomuseum FOAM, Lars Boering, directeur van de Fotografen Federatie, Jenny Smets en Frits van Exter (respectievelijk fotoredacteur en hoofdredacteur van Vrij Nederland), hebben een strenge selectie moeten toepassen. In totaal deden 170 fotografen mee, waaronder ook enkele die buiten de doelgroep viel. De jury moest hard zijn: “In de eerste plaats zijn wij streng geweest bij de naleving van onze criteria. Alle gegadigden, die langer dan vijf jaar in de fotografie werkzaam zijn, en alle ‘talenten’, die niet op een vakopleiding zitten, vielen af. Het betekent uiteraard niet dat wij niet geïnteresseerd zijn in hun werk of ideeën, maar wij gaan er van uit dat zij in ieder geval ons ook op eigen kracht weten te bereiken,” zo staat te lezen op Facebook.
De vier winnende voorstellen zijn:
Rob Wetzer – Hoe complex water is
Een serie waarin hij wil laten zien dat schoon drinkwater geen vanzelfsprekendheid is in Nederland en hoe complex en strategisch belangrijk de watervoorziening is.
Xiaoxiao Xu – Zonder stereotypen
Een portret van een nieuwe generatie Chinese migranten dat niet beantwoordt aan de bekende stereotypen.
Daan Paans – Drones in beeld
Een serie over de wereld van de onbemande spionagevliegtuigen, de drones, en de maatschappelijke vragen die het gebruik van drones oproepen.
Yara van der Velden – Waarom Nederlanders moe zijn
Fotografisch onderzoek naar de reden waarom veel Nederlanders klagen dat ze moe zijn.


Bekijk ook deze items