terug

Winnaar Prix Pictet: Michael Schmidt

Schmidt-MichaelDe vijfde editie van de fotowedstrijd Prix Pictet is gewonnen door de Duitse fotograaf Michael Schmidt voor zijn werk ‘Lebensmittel’. Schmidt overleed enkele dagen nadat de prijs aan hem werd toegekend.

Duurzaamheidsprijs

De Prix Pictet is een inmiddels internationaal bekende wedstrijd op het gebied van fotografie en duurzaamheid. Het doel ervan is een bijdrage te leveren aan het debat over hedendaagse sociale en milieugerelateerde vraagstukken. De prijs werd dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt en had als thema ‘Consumptie’. Op de shortlist stonden 11 deelnemers, waaronder ook Rineke Dijkstra. De prijs, bestaande uit een geldbedrag van 100,000 CHF (ruim 82.000 euro) is toegekend aan Michael Schmidts werk ‘Lebensmittel’. Schmidt (68) overleed drie dagen nadat hij de prijs kreeg.

Voedsel

Voor de serie ‘Lebensmittel’ fotografeerde Schmidt op vele plekken in Europa de productie van voedsel.  De foto’s vallen op door hun helderheid en analytische kwaliteit. Zijn koele, registrerende kijk op onder andere broodmanden, kooien in viskwekerijen, gepolijste groenten en fruit, zet aan tot nadenken en bewustwording over onze voedselproductie. Het project als geheel krijgt zijn nadruk door het gebruik van herhalingen en patronen.
 

Wisselende werkmethodes

Schmidts werk over het naoorlogse Duitsland – en dan met name Berlijn – behoort tot het meest invloedrijke van zijn generatie. Het is moeilijk om hem onder te brengen bij een bepaalde stijl. Hij weigerde om zijn eigen werk te reproduceren, maar beschouwde ieder nieuw project en bijbehorende beeldtaal als een verkenning die kon slagen of mislukken. Hoewel hij een ongewone positie voor zichzelf creëerde door zijn voortdurend wisselende aanpak van fotografische en sociale vragen, hebben zijn vernieuwende werkmethodes en extreme toewijding hem tot een voorbeeld gemaakt voor een generatie van jonge fotografen.
 

Untitled, from the series "Lebensmittel" (Food stuff). Winner of the 5th Prix Pictet © Michael Schmidt
Untitled, from the series “Lebensmittel” (Food stuff). Winner of the 5th Prix Pictet © Michael Schmidt

Finalistententoonstelling

Alle foto’s van de winnaar en van de fotografen op de shortlist worden tentoongesteld in het Victoria & Albert Museum in Londen van 22 mei tot 14 juni 2014.