terug

Winnaar Canon AFJ Award 2012

De Canon AFJ Award 2012 is gewonnen door de Franse fotografe Sarah Caron. Deze prijs die vorig jaar nog naar de Nederlandse fotografe Ilvy Njiokiktjien ging wordt ieder jaar uitgereikt door de French Association of Female Journalists (AFJ).
De AFJ-jury besloot om Sarah Caron te steunen in haar project over Pashtun-vrouwen die door groeiend religieus geweld slachtoffer worden van gedwongen afzondering. Caron wil met haar project een gezicht geven aan deze letterlijk en figuurlijk verborgen vrouwen. Op enkele oppervlakkige en illustratieve beelden na is het leven van de Pashtun-vrouwen niet gefotografeerd. Caron zal zich in haar project richten op meerdere vrouwen om een intiem beeld te geven van hun dagelijkse leven. Enkele van deze vrouwen vechten moedig en zetten hun leven op het spel om de controle over hun lot terug te winnen.
Caron verklaart haar motivatie alsvolgt: “Nergens in de wereld is geslachtsongelijkheid zo groot als in de Pashtun-samenleving vandaag de dag. Met de naderende terugtrekking van de NAVO-troepen, en de terugkeer van de Taliban, worden Pashtuns aangemoedigd om hun extremistische interpretatie van religie te behouden. Daarvan worden hun hulpeloze moeders, zusters en echtgenotes de slachtoffers. ”
De 12e jaarlijkse Canon AFJ Award, gesponsored door Canon Franrijk en ondersteund doorLe Figaro Magazine, wordt overhandigd aan Sarah Caron op 8 september 2012 tijdens de Visa pour l’Image Perpignan 2012. Het prijzengeld (€8000) voorziet in de financiering van het project van de award-winnaar om het project binnen een jaar af te ronden. Het eindresultaat wordt gepresenteerd op de Visa pour l’Image van 2013.
Ilvy Njiokiktjien won de Canon AFJ Award in 2011 en haar winnende project ‘Afrikaner Blood/The Born Free Generation’ wordt tentoongesteld tijdens de Visa pour l’Image 20120 van 1 t/m 16 september 2012. Met dit project heeft zij inmiddels enkele zeer prestigieuze prijzen in de wacht gesleept.