terug

Wim van Egmond wint Nikon Small World Contest 2013

Chaetoceros debilis (marine diatom), a colonial plankton organism (250x) Techniek: Differential Interference Contrast, Image Stacking © Wim van Egmond, Micropolitan Museum
Chaetoceros debilis (marine diatom), a colonial plankton organism (250x)
Techniek: Differential Interference Contrast, Image Stacking
© Wim van Egmond, Micropolitan Museum

De Nederlandse fotograaf Wim van Egmond heeft de Nikon Small World Contest 2013 op zijn naam geschreven. Het is niet de eerste keer dat het werk van Van Egmond is opgevallen, eerder won hij twintig keer prijzen en eervolle vermeldingen.
Van Egmond krijgt de hoofdprijs, $3.000 aan Nikon apparatuur, voor zijn opname van de alg Chaetoceros debilis. Om de foto te maken combineerde hij negentig microscoopbeelden, zodat de individuele cellen en haarcellen goed uitkomen. Bij een deze vergrotingsmaatstaf is de scherptediepte te klein, door de foto’s te stapelen kan wel met de scherptediepte worden gewerkt.
In plaats van de traditionele heldere en verzadigde kleuren, paste Van Egmond de verlichting aan om een ingetogen blauwe achtergrond te maken om een mooi contrast te krijgen met de natuurlijke geel-bruine kleur van de diatomeeën. Het organisme is slechts een halve millimeter groot en is een van de belangrijkste producenten van zuurstof en een belangrijke schakel in de voedselketen.
Van Egmond benadert micrografen als een portretfoto, zo schrijft hij bij de foto. “Op dezelfde manier waarop je naar naar een persoon kijkt en probeert zijn persoonlijkheid te vangen, observeer ik een organisme en probeer het zo eerlijk en realistisch mogelijk vast te leggen. Tegelijk gaat dit beeld over vorm, ritme en compositie. De positie van de helix, de richting van de haren, de ingetogen kleuren en het contrast tezamen geven een balans die zowel dynamisch als rustig is.”
Alle prijswinnaars en eervolle vermeldingen zijn te zien op de site van de Nikon Small World Contest. Een kleine selectie staat hieronder.


Bekijk ook deze items