terug

William Eggleston in zwart-wit

In het Nederlands Fotomuseum is vanaf 16 juni een bijzondere tentoonstelling te zien van de Amerikaanse fotograaf William Eggleston (1939). Eggleston is vooral bekend vanwege zijn kleurenfoto’s. Samen met onder anderen Joel Meyerowitz en Joel Sternfeld was hij een van de fotografen die het tot dan toe gangbare pad van zwart-witfotografie verliet en het dagelijks leven in kleur vastlegde. Kenmerkend voor de kleurenfoto’s van Eggleston is de diepe verzadiging, mede veroorzaakt door de dye-transfer afdruktechniek.
Voor Eggleston echter beroemd werd met zijn kleurenfoto’s heeft hij veel in zwart-wit gewerkt. Zijn grote inspiratiebron was Henri Cartier-Bresson en diens boek ‘The Decisive Moment‘. Net als Cartier-Bresson fotografeerde Eggleston vooral het dagelijks leven, voornamelijk in de buitenwijken van Memphis. De fotografie van Eggleston was afwijkend, de meeste Amerikaanse fotografen richtten zich vooral op de landschappen in de traditie van Ansel Adams.
De zwart-witfoto’s van Eggleston zijn in de vergetelheid geraakt, na zijn doorbraak in kleur. Enkele jaren geleden werd echter een door met zwart-witfoto’s gevonden in het archief van de William Eggleston Artistic Trust in Memphis. De foto’s waren daarna te zien in New York en in het boek Before Color (Steidl, 2010). Dit jaar zijn ze nu ook voor het eerst in Nederland te zien op de tentoonstelling Before Color. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met Peder Lund, Oslo en duurt tot en met 26 augustus 2012.


Bekijk ook deze items