terug

De wildernis van Rottumeroog

Natuurfotograaf Jasper Doest begeeft zich dit jaar in de rauwe wildernis van het onbewoonde Rottumeroog om, in opdracht van National Geographic,  het grote publiek het laatste stukje wildernis van Nederland te laten beleven.
Voor deze begeerlijke klus was National Geographic op zoek naar één van de beste natuurfotografen van Nederland. De keuze viel al snel op Doest: “Ik vind dat Jasper echt een hoge kwaliteit werk aflevert”, aldus hoofdredacteur Aart Aarsbergen van National Geographic Magazine. “Natuurfotografen zijn vaak postzegelverzamelaars; zij verzamelen losse foto’s van zoveel mogelijk soorten. Juist de bredere context spreekt mij aan in het werk van Jasper. Voor National Geographic Magazine moet je ook met natuurfotografie een verhaal kunnen vertellen. Een reportage maken is iets anders dan goed fotograferen.”
Voor Doest is dit een droomklus: “Rottumeroog is een geweldige kans en die grijp ik direct aan. Er bestaat vrijwel geen beeldmateriaal van het Waddeneiland, want ik ben de eerste fotograaf die het meerdere keren mag bezoeken. Op Rottumeroog moet je het doen met leegte, stilte en verlatenheid. Er is helemaal niets en dat is heel bijzonder in Nederland. Ik wil mensen graag laten zien hoe mooi en kwetsbaar de natuur is. In eigen land vind ik dat des te waardevoller.”
Momenteel reist Doest nog regelmatig af naar Rottumeroog. De verwachting is dat het artikel volgend voorjaar in National Geographic Magazine komt te staan. Als teaser voor de lezer houdt Doest op de website van National Geographic een blog bij over zijn ervaringen op het Waddeneiland. “Ik vind het leuk om mijn beleving naar buiten te brengen, want dat is uiteindelijk wat je verkoopt. Fotografie is veel meer dan een registratie. Het gaat om een stukje emotie en beleving. Het verhaal dat straks naar buiten komt laat Rottumeroog zien zoals ik het heb beleefd . Met de blog geef ik de lezer alvast een kijkje in de keuken.”