terug

Wijnanda Deroo: Indonesia

Wijnanda Deroo maakt al decennialang foto’s van interieurs en trekt daarmee internationaal de aandacht. Deze Nederlandse fotografe heeft haar adres in New York en wordt daar door een galerie vertegenwoordigd.
De laatste jaren wordt zwartwit vergezeld van kleur en worden de interieurs vergezeld van straatgezichten en stillevens. Wat Deroo ook moge vastleggen, het levert altijd verstilde foto’s op.
Je ziet slechts bij grote uitzondering mensen in beeld. Wie zoekt, vindt ze in deze uitgave verstopt in twee foto’s. Hun nadrukkelijke afwezigheid dwingt je normaal gesproken de inen exterieurs tot in detail te bestuderen en daarmee komt de kracht naar boven.
Het is daarbij jammer dat de foto’s in dit boek zo klein van afmeting zijn. Vroeger was deze grootte misschien afdoende, maar vandaag de dag presenteren overzichtsfotografen in groten getale hun werk op jumboformaat. Dat geldt niet alleen voor de prints op tentoonstellingen, maar ook voor hun boeken.
Door deze inflatie is een grote maat voor het publiek een teken geworden naar details te gaan kijken, en in toenemende mate werkt het bij klein andersom. Gelukkig blijft een andere pijler onder Deroo’s werk recht overeind: een deel van haar foto’s getuigt van een grote gevoeligheid voor sfeer.
Bestellen
Tekst: Afrizal Malna
De Verbeelding, 25×22 cm, 72 blz., gebonden
Indonesisch- en Engelstalig, ISBN 97789078909132