terug

Waterdicht: Nikon 1 AW-1

Schermafbeelding 2013-09-19 om 15.47.53Nikon heeft een nieuw model aan de 1-serie toegevoegd: de Nikon 1 AW-1. De camera is gebaseerd op de J3. Uniek aan de AW-1 is dat het een echt waterdichte camera is met verwisselbare lenzen. De AW-1 is waterdicht tot 15 meter, bestand tegen vallen – tot 2 meter hoog- en vorstbestendig tot -10 graden Celsius. De enige camera die ooit gemaakt is die hier een beetje op leek, is de beroemde Nikonos, ook van Nikon. Deze analoge onderwatercamera met verwisselbare lenzen was zeer geliefd bij duikers en avonturiers. Zo diep als de Nikonos kan de AW-1 niet. Maar voor fotografen die graag kajakken, snorkelen, duiken, canyonen, surfen, skiën of andere actieve dingen doen die een stevige, vochtbestendige camera vereisen, is de AW-1 wellicht een ideale camera. De Nikon 1 AW-1 is in ieder geval de enige ‘rugged’ camera met verwisselbare lenzen. Ook is het de enige rugged camera die raw-bestanden kan schieten. En de enige waterdichte camera die over een snelle fasedetectie autofocus beschikt. De enige andere optie voor fotografen die behoefte hebben aan de mate van bescherming en mogelijkheden die de AW-1 biedt, is gebruik maken van een onderwaterhuis. Over het algemeen kosten die evenveel of meer dan een complete AW-1, en ze zijn in ieder geval altijd groter en onhandiger dan de AW-1.

De Nikon 1 AW-1, met in de achtergrond het onderwaterhuis voor de Nikon 1 V2. De AW-1 is niet alleen veel kleiner, maar biedt ook veel meer gebruiksgemak.
De Nikon 1 AW-1, met in de achtergrond het onderwaterhuis voor de Nikon 1 V2. De AW-1 is niet alleen veel kleiner, maar biedt ook veel meer gebruiksgemak.

De specificaties van de AW-1 zijn vrijwel gelijk aan de J3: een 14 Mp 1 inch sensor met een gevoeligheid  van 100-6400 ISO en een 3 inch scherm met 920.000 beeldpunten. De AW-1 beschikt ook over een electronisch kompas. ingebouwde GPS, die zowel van de Amerikaanse als de Russische satellieten gebruik kan maken en een hoogte- en dieptemeter. De camera is uiteraard instelbaar via met de gebruikelijke PSAM instellingen, maar heeft ook een ‘Action Control’ systeem. Dit werkt door het indrukken van een knop en het kantelen van de camera. Hierdoor veranderen de instellingen van de camera achterop het scherm. Door de knop los te laten wordt de gekozen instelling actief. Dit systeem werkt perfect onder water en bij gebruik van handschoenen. Wifi is echter helaas niet ingebouwd, en alleen mogelijk met een optioneel Wifi accessoire. De AW-1 is net zo snel als de andere 1 modellen. Wat betekent dat de camera kan fotograferen (!) met 60 beelden per seconde, en met gebruik van de autofocus nog altijd met 15 beelden per seconde.
Voor de AW-1 zijn direct twee waterdichte lenzen beschikbaar: een 10 mm f/2.8 groothoek en een 11-27,5 f/3,5-5.6 mm standaardzoom. Geen van beide lenzen beschikt helaas over beeldstabilisatie. De waterdichte lenzen kunnen niet op andere 1-serie camera’s gebruikt worden, maar andere CX lenzen van Nikon kunnen wel op de AW-1 worden gebruikt. Uiteraard kan je er dan natuurlijk niet mee onderwater. De kleine ingebouwde flitser is ook onderwater bruikbaar en komend voorjaar zal een losse onderwaterflitser voor de AW-1 op de markt komen.
De AW-1 zal leverbaar worden in zwart, zilver en wit, en gaat € 839,- incl. BTW gaan kosten.


Bekijk ook deze items