Washi film
Terug naar de uitvinding van de fotografie, de oorspronkelijke techniek van Fox-Talbot maakte ook gebruik van papier als drager voor het negatief. Een nieuwe versie daarvan is te krijgen, gemaakt op speciaal en vrij helder Japans papier, vandaar de naam Washi-film. Het is helder genoeg om in een vergroter gebruikt te worden, maar contactafdrukken maken of scannen dan wel reproduceren horen uiteraard ook tot de gebruiksmogelijkheden.
Washi-film is te verkrijgen in 4×5 inch en op 120 spoel voor middenformaat opnamen. Het is orthochromatisch materiaal dat bij rood licht in de donkere kamer verwerkt kan worden. De gevoeligheid ligt tussen de ISO 12 en 25, een beetje afhankelijk van het soort licht, een eigenschap van orthochromatisch materiaal. Het kan in gewone papierontwikkelaar bij rood licht ontwikkeld worden en bij het drogen moet je er zelf voor zorgen dat het plat wordt, want drogend papier gaat nu eenmaal opkrullen.
Het is in elk geval in Duitsland te bestellen via www.monochrom.com.
En er is een facebook pagina voor de gebruikers.
Er is ook een 620 film, voor gebruik in diverse box cameras
Oh dat zou geweldig zijn, dan kan ik mijn 120 films met rust laten.
Dag Eduard,
Fijn dat je ook de oude foto technieken volgt en deelt met ons fotografen.
Prachtig papier type Washi en ga meteen bestellen en aan de slag met die techniek.
Vroeger op school geleerd.
Ik inkjet print nu op Awagami Washi en Kozo. Wat een schoonheid.
Ontmoet steeds meer jonge fotografen die zich bezig houden met bijv. 13×18 cm. glasplaat camera’s en zelf emulsies gieten om maar in de buurt te komen van wat er vroeger aan emotie en ambachtelijk werken te beleven was.
Nu die super mooie lenzen, sorry objectieven van vroegere tijden gaan veroveren.
Wel jammer dat deze fotografen de glasnegatieven weer digitaal gaan scannen en printen maar ‘die vergrotingskokers zijn zo duur’.
Hans van Ommeren ( bouwjaar 1948 )
Nog meer te ontdekken en studeren op http://www.lomig.fr en diverse links.