terug

Vrij werk een impuls aan je carrière

 

Cees Rijnen - campagne stylingconcepten vdEnde musicals
Cees Rijnen – campagne stylingconcepten vdEnde musicals

Cees Rijnen is fotograaf, beeldbewerker en filmer. Toen zijn carrière door de recessie in een dip raakte, zat hij niet bij de pakken neer, maar pakte hij zijn koffers. Met het project Myanmar Pure wist hij zichzelf en zijn carrière een nieuwe impuls te geven.
Door een combinatie van factoren raakte zijn carrière een aantal jaren geleden in een dip. “De recessie werd voelbaar bij mijn klanten. Iedereen deed het rustiger aan, er zat geen beweging in”, vertelt Rijnen. Zonder het te merken, raakte hij zelf in een neerwaartse spiraal van somberheid. Een telefoongesprek met een vriend die zei ‘wat klink je down, zo ken ik je niet’ schudde hem wakker. “Ik schrok daar echt van”, weet Rijnen nog, “en dacht ‘dat gaat niet goed zo’. Ik moet iets gaan doen.”
Die mogelijkheid diende zich aan toen Twan Robbeson, een vriend met wie hij jaren eerder door Nepal had gereisd, hem sms’te uit het toen nog redelijk geïsoleerde Birma: “Pak je koffer en kom hier naar toe”. Met zijn laatste spaarcenten op zak vertrok Cees Rijnen begin 2011 naar Myanmar, zoals Birma nu heet.
In Myanmar trof Rijnen een samenleving die na vijftig jaar van isolatie en militaire dictatuur bezig was aan een voorzichtig proces naar meer openheid en democratie. Hij werd getroffen door de puurheid van het land en de mensen. “Die puurheid voel je daar echt”, zegt Rijnen. “In de mensen, die een innerlijke rust uitstralen, gastvrij en open zijn. En daarnaast de rijke, eeuwenoude (religieuze) cultuur, die overal aanwezig is in het dagelijks leven. Het overrompelde mij. Ik wilde dat gevoel naar buiten brengen in mijn foto’s.”
Behalve prijzen en tentoonstellingen leverde het project Myanmar Pure voor Cees Rijnen nog iets op. Het had een positieve invloed op hemzelf en haalde zijn carrière uit het slop. “Door de confrontatie met de Birmaanse cultuur en ontmoetingen met mensen die niets bezitten, maar een enorme kracht en positivisme uitstralen, ben ik zelf anders in het leven komen te staan”, zegt Rijnen. “Positiever, met een gevoel van ‘ik moet er iets van maken’. Ook omdat ik erkenning kreeg voor mijn werk.”  Zijn werkwijze is erdoor veranderd. “Ik ben veel meer naar buiten getreden. Ik ben weer lekker bezig. Het is echt fantastisch om te ervaren hoe het Myanmarproject een impuls heeft gegeven aan mijn carrière. Ik zit weer in een positieve flow.”
www.ceesrijnen.nl
www.myanmarexperience.nl
 
Cees Rijnen - bedrijfscampagne 'met vleugels'
Cees Rijnen – bedrijfscampagne ‘met vleugels’

 
Cees Rijnen 11540
Cees Rijnen – Myanmar Pure