terug

Vorming Dutch Photographers op koers

Met een duidelijke ‘ja’ gisteren tijdens de algemene ledenvergadering van de BFN, hebben inmiddels drie verenigingen gekozen voor de nieuw te vormen beroepsvereniging de Dutch Photographers (DuPho). Naast de BFN hadden vorige week de leden van de GKF en PANL er al voor gekozen zich op te heffen en over te gaan naar de nieuwe vereniging. 
Judith Keessen, voorzitter van de BFN, is blij met het duidelijke ‘Ja’ vanuit de BFN. “Het ging eigenlijk allemaal heel vlot. Zowel notaris Jan Schouten als Lars Boering waren aanwezig om inhoudelijke vragen te beantwoorden. Dat was goed om veel van het jargon in het plan voor de te vormen vereniging uit te leggen en logisch te verwoorden.”
Zoals Keessen al verwachte, kwamen er niet veel leden naar de vergadering. “Nadat we de vergadering geopend hadden, hebben we hem meteen weer gesloten en een tweede vergadering geopend. Dat moest statutair gezien omdat de opkomst niet hoog genoeg was om over het opheffen van de vereniging te stemmen en er een tweede vergadering uitgeschreven moest worden. We hadden de leden vooraf aangegeven dat we dat meteen dezelfde avond zouden doen, zodat iedereen op de hoogte was van de noodzaak om te komen. Van de 386 leden waren er slechts 45 aanwezig, maar er waren ook veel machtigingen. Uiteindelijk kwamen we uit op tien tegen en 74 voor en daarmee dus een duidelijke ‘Ja’ voor de nieuw te vormen vereniging.”
Keessen geeft aan dat er nog wel veel moet gebeuren. Een van die zaken is het kapitaal dat nog in de vereniging zit. “Dit gaat niet mee naar de nieuwe vereniging. Er was geen garantie dat het dan bij de oud-BFN leden terecht zou komen, en het gaat best om een behoorlijk bedrag. We zijn nog de mogelijkheden aan het bekijken hoe we hier mee omgaan.”
Vorige week stemde de PANL leden al unaniem voor en bij de GKF was slechts een tegenstem. Vrijdag is het de beurt aan de medische fotografen, op 14 oktober de SVFN en op 22 oktober stemt de fotografenfederatie als laatste. Lars Boering: “We liggen mooi op koers. We hopen half november, begin december de oprichting van de vereniging door te zetten. Dan hebben we nog anderhalve maand de tijd om alles goed vorm te geven.”


Bekijk ook deze items