terug

Vol verwachting

December is altijd een heel fijne maand, tenminste als je kinderen hebt. Dan kan je plaatsvervangend meegenieten van alle spanning die zich in die donkere maand bij het grut opbouwt richting Sinterklaas en Kerstmis. Vol verwachting klopt ons hart. Fotografen hoeven minder lang te wachten. Voor ons gaat het nu al een heel mooie maand worden, september, met twee feestjes helemaal voor onszelf. In Keulen barst de 18e Photokina weer los. Een hele week kunnen we dan genieten van de nieuwste technische snufjes, van lezingen en presentaties en niet te vergeten: van exposities. Omdat al het nieuws veel sneller op internet staat dan in de Koelnmesse, en omdat niet iedereen evenveel geniet van een nieuwe supertelelens, is er ook veel beeld om te bekijken.
Wie nog meer beeld wil bekijken, moet overigens snel weer terug uit Keulen, omdat de 19e in Amsterdam Unseen van start gaat. Dit is een beurs, en ik mag het per se geen festival noemen, néé, een beurs voor fotowerk van nieuw talent of nieuw fotowerk van al wat rijper talent. Als het maar ‘unseen’ werk is. Dat is overigens een hele opgave, om in deze tijd van internet en iPad-magazines nog werk te vinden dat én kwaliteit heeft én nog niet eerder te zien is geweest. Een uitdaging voor organisatie en galeries. Toch lijkt het er op dat de eerste editie aardig in die opzet is geslaagd.
Als Pf vinden we dat heel mooi, om een soort Paris Photo junior te krijgen, gewoon hier in Nederland. En dan wordt het ook nog een stuk leuker, beloven ze van Unseen, want het Westergasterrein is ook gewoon een leuke stek om lekker een biertje te drinken, zeker met alle extra terrassen die er tijdens de beurs bij komen. Toch een beetje een soort festival dus.
Wie het nieuws in Keulen mee wil maken, kan natuurlijk profiteren van onze lezersreis naar Photokina. Lekker op en neer met de bus, zodat je niet zelf hoeft te rijden, je alvast wat in kan drinken voor Unseen en kan bijpraten met collega’s. Op dinsdag 18 september, zodat je niets hoeft te missen in Amsterdam.