terug

Nieuwe Voigtländer objectieven

Voigtländer brengt een aantal nieuwe objectieven uit met eigenzinnige mogelijkheden. De basis van de objectieven is de standaard VM bajonet, de Leica meetzoeker objectief vatting die ook gebruikt wordt bij de eigen Bessa 35mm meetzoeker camera’s. Maar door middel van een adapter kunnen de meeste objectieven ook op verschillende systeemcamera’s worden gebruikt. Sommige zijn daar zelfs beter geschikt voor. Er zijn een paar nieuwe, sommige al beschikbaar, andere werden tijdens de photokina aangekondigd en zullen op korte termijn beschikbaar komen.
voigtlander-drie
Zo komt er een 10,5 mm ƒ/0,95 speciaal voor de M43 (Panasonic/Olympus) objectiefvatting, die op die camera’s een beeldhoek levert die overeenkomt met een 21 mm op kleinbeeld, maar dan wel met een extreem hoge lichtsterkte. En er kan tot op 17 cm worden scherp gesteld, altijd uitsluitend handmatig bij Voigtländer natuurlijk, zodat heel bijzondere opname effecten mogelijk worden.
Een heel compact gebouwde 40mm ƒ/2.8 heeft weliswaar de VM aansluiting, maar mist de koppeling met de meetzoeker, het objectief is dan ook eerder bedoeld om samen met een adapter op systeemcamera’s gebruikt te worden.
De super wide Heliar 15 mm ƒ/4,5 lijkt dan weer meer bedoeld voor de meetzoeker camera’s waar hij op past, het is een geheel nieuw ontwerp, speciaal afgestemd op de kwaliteitseisen die digitale camera’s stellen met name op het waar het de chromatische afwijkingen in de beeldhoeken betreft. Het is opgebouwd uit 11 lenzen in 9 groepen.
De nieuwe Ultron 35 mm ƒ/1,7 biedt een gangbare beeldhoek met een hoge lichtsterkte en zal zowel in zwart als zilver leverbaar worden.
nokton
Voor deze objectieven geldt dat richtprijzen en levertijd nog niet bekend zijn.