terug

Vicki Goldberg: Light Matters

Goldberg is geen fotograaf maar een schrijfster, een autoriteit op het gebied van de fotografie op internationaal niveau. Ze schrijft onder meer voor de New York Times, American Photo en Vanity Fair. In ‘Light Matters’ vinden we 27 essays die ze in een periode van 25 jaar heeft geschreven. Het zijn korte, onderhoudende verhalen, geschreven met de spanningsboog die we van achtergrondartikelen in kranten en tijdschriften gewend zijn.
Ze laat onder meer haar licht over fotografen schijnen. Daar zitten oude bekenden bij als Ansel Adams, Brassaï, Richard Avedon en Diane Arbus, maar ook een nieuwe bekende als Martin Parr.
In het tweede deel pakt ze tendensen aan die ze in de fotografie herkent. Van het hergebruik van journalistieke fotografie (Benetton), de dood in de fotografie, evenals seks en bijvoorbeeld armoede. Goldberg heeft een krachtige radar waarmee ze dicht bij de kern van de door haar beschreven fotografie weet te komen.
Ze denkt helder, schrijft helder en onderbouwt haar artikelen met veel feiten. ‘Light Matters’ bestaat al vijf jaar; dit is een heruitgave als paperback.
Bestellen
Writings on Photography
Aperture, 14 x 22 cm, 248 blz., paperback
Engelstalig, ISBN 9781597111652