terug

Vergelijking Capture One Pro7, Lightroom4 en Aperture (deel 6: DNG ondersteuning en objectiefcorrecties)

Kleurfouten worden op basis van kleurherkenning verwijderd, je kunt de keuzes aanpassen wat betreft intensiteit en het kleurbereik.
Kleurfouten worden op basis van kleurherkenning verwijderd, je kunt de keuzes aanpassen wat betreft intensiteit en het kleurbereik.
Hoewel de verschillende programma’s ook JPEG en TIFF bestanden kunnen corrigeren is RAW natuurlijk het bestandsformaat bij uitstek waar ze voor gemaakt zijn. Het probleem waar alle RAW verwerkingssoftware mee te maken heeft is de enorme variëteit aan RAW formaten, per merk en zelfs per model lijken er verschillen. Vandaar de voortdurende reeks updates van de programma’s om bij te blijven. Adobe heeft daarvoor een oplossing geboden in de vorm van het standaard DNG RAW formaat. Helaas hebben tot nu toe slechts enkele cameramakers besloten dat het inderdaad handig is om dit te gebruiken, een bijkomend voordeel is dan dat ze geen eigen software meer hoeven te ontwikkelen. Alleen Pentax en Leica bieden DNG in de camera, Pentax als optie en levert dus ook nog eigen software. Leica levert geen eigen software, maar Adobe Lightroom als software en het DNG als RAW formaat.
Hoewel DNG voor Adobe inmiddels een natuurlijk formaat is, is het voor de andere twee, Aperture en Capture One pro7 tot op zekere hoogte gewoon een ander RAW formaat. De ondersteuning ervoor wisselt dan ook. Bij Lightroom is het simpel, als het DNG is kan het programma de bestanden openen, corrigeren en verder gebruiken. Alleen wanneer de camera onbekend zou zijn, er geen informatie en speciale instellingen voor de betreffende camera in de software zitten, krijg je mogelijk niet het optimale resultaat. Dat komt normaal niet echt voor, maar mocht je om een of andere reden een oudere versie van Lightroom gebruiken dan kan deze situatie zich voordoen.
Bij Apple Aperture ligt dit iets anders, het programma opent en verwerkt alleen DNG bestanden van camera’s die aan het programma bekend zijn, waar het dus ook gewoon de eigen RAW bestanden van herkent en verwerkt. Hier is het dus niet mogelijk om DNG te gebruiken om onbekende camera’s toch te gebruiken. Bij Apple zit de ondersteuning voor de RAW formaten overigens niet op het niveau van het programma zelf, maar op het systeem niveau, met als handig bij-effect dat de RAW bestanden ook gewoon in de Finder te bekijken zijn, en als je dat zou willen zelfs in iPhoto.
De lensprofielen kunnen uit een flink aanbod gekozen worden, maar soms heb je iets nodig dat in de buurt komt, wat in de regel ook goed werkt.
De lensprofielen kunnen uit een flink aanbod gekozen worden, maar soms heb je iets nodig dat in de buurt komt, wat in de regel ook goed werkt.
Bij CaptureOne Pro7 is er een echt probleem met DNG bestanden, ze worden wel geopend, maar op een veel slechtere manier uitgerekend. Er treedt een enorm scherpteverlies op, en de kleuren worden niet goed gescheiden, wat je heel erg kunt zien op overgangen tussen verschillende kleuren. Voor gebruikers van CaptureOne Pro geldt heel simpel: geen DNG gebruiken, het levert onacceptabel slechte resultaten op. Er wordt wel gesproken over een technische reden voor dit verschil in verwerking, maar mij lijkt het een bewuste keuze om het bestandsformaat van een concurrent gewoon niet te ondersteunen.
Lenscorrecties
Afhankelijk van de combinatie tussen de sensor en het objectief worden er afbeeldingsfouten zichtbaar, sommige geheel te wijten aan het objectief, andere aan de combinatie van objectief en sensor. Een deel van de afwijkingen valt achteraf door de software te corrigeren, soms ten koste van een andere eigenschap, soms met alleen maar winst. Maar in alle gevallen verwijder je iets dat je stoort, waardoor het eind resultaat er beter uit gaat zien.
De nogal beperkte opties van Aperture om fouten van objectieven te corrigeren
De nogal beperkte opties van Aperture om fouten van objectieven te corrigeren
Aperture
Op het gebied van lenscorrecties terrein kent Aperture erg weinig opties, er is een correctie voor chromatische aberraties en één voor de lichtafval, maar beide moeten met de hand ingesteld worden. Vind je de correcties erg nodig, dat zal afhangen van het soort fotografie en de kwaliteit van je objectieven, dan biedt Aperture geen echte oplossing voor bijvoorbeeld vertekening.
De correctie voor de vertekening en de lichtafval in een lensprofiel bij Lightroom.
De correctie voor de vertekening en de lichtafval in een lensprofiel bij Lightroom.
Lightroom
Lightroom daarentegen bevat een uitgebreide lijst objectieven waarvan de afwijkingen gemeten zijn. De vertekening en de lichtafval worden met de keuze voor het juiste objectief keurig gecorrigeerd. Je kunt Lightroom zo instellen dat het gebruikte objectief vanzelf wordt herkend, dat gaat alleen mis wanneer er een onbekend objectief is gebruikt. De chromatische aberraties worden met een eigen instelling gecorrigeerd, geheel automatisch op basis van de herkenning van de kleur, waar je overigens aanpassingen aan kunt doen. Doordat de correctie gebaseerd is op kleurherkenning worden ook de chromatische afwijkingen bij lichtsterke objectieven voor en achter het scherptevlak aangepakt. De instelling kan onderdeel gemaakt worden van de standaardcorrecties. Gebruik je niet ondersteunde objectieven dan kun je ofwel de correcties handmatig instellen, of je kunt zelf een correctieprofiel voor het objectief maken met software die Adobe daar voor levert, maar dat is wel een echte klus.
Bij CaptureOne zitten alle correcties in het lensprofiel, ook de chromatische afwijkingen.
Bij CaptureOne zitten alle correcties in het lensprofiel, ook de chromatische afwijkingen.
CaptureOne Pro7
Bij CaptureOne Pro7 worden de correcties op basis van objectief karakteristieken uitgevoerd. Hier zul je merken dat dat niet werkt wanneer je je bestanden in een dng kopie hebt omgezet, daar worden geen lensprofielen aangeboden. Ook is de lijst objectieven korter dan bij Lightroom, wat op zich niet zo’n probleem is, want vergelijkbare objectieven hebben in de regel vrijwel identieke afwijkingen, en een min of meer gelijk objectief staat meestal wel in de lijst, de keuze wordt dan alleen niet automatisch gemaakt, je moet zelf op zoek naar een bruikbare keuze in de lijst.


Bekijk ook deze items