terug

Vergelijking Capture One Pro7, Lightroom4 en Aperture (deel 5: standaardinstelling)

Wanneer je je opnames als RAW bestand in de camera opslaat heeft geen van de instellingen – de belichting en sommige keuzes voor ruisonderdrukking daargelaten – enige invloed op het bestand dat wordt opgeslagen. Maar het resultaat dat je ziet op het scherm achterop de camera is niet het RAW bestand, het is een JPEG voorvertoning. En die wordt in de camera gemaakt met gebruikmaking van alle instellingen, witbalans en beeldstijl of hoe de smaakkeuzes bij de betreffende camera maar mogen heten. Ook de waarschuwing voor overbelichting en het histogram zijn gebaseerd op die voorvertoning, niet op het RAW bestand. Wanneer je vervolgens het RAW bestand naar de computer hebt overgebracht en de afbeelding op je computerscherm verschijnt is dat ook al weer niet het RAW bestand, maar nu de voorvertoning of interpretatie die het betreffende programma er aan toekent. Is dat de software van de maker van de camera dan zal er weinig verschil zijn met wat je op het scherm van de camera kreeg voorgeschoteld, omdat alle instellingen van de camera worden herkend en gebruikt. Maar wanneer je kiest voor een niet aan de camera maker gebonden RAW verwerking, dan worden de instellingen van de camera niet herkend. Alleen de witbalans instelling wordt redelijk overgenomen. Waar je dus in eerste instantie naar zult kijken is de ‘standaard’ weergave zoals het programma die levert. Je kunt bij alledrie de programma’s bij het importeren wel een andere instelling kiezen die vervolgens wordt gebruikt voor de weergave, maar alleen bij Lightroom4 kun je die standaardinstelling zelf echt aanpassen aan je wensen.

Styles is de naam voor een set aanpassingen bij CaptureOne Pro7, je kunt ze ook zelf maken en er zelfs meer achter elkaar aan dezelfde foto toewijzen.
Styles is de naam voor een set aanpassingen bij CaptureOne Pro7, je kunt ze ook zelf maken en er zelfs meer achter elkaar aan dezelfde foto toewijzen.
Styles
Bij CaptureOne Pro7 kun je bij het importeren van foto’s een ‘style’ kiezen die vervolgens op alle geïmporteerde opnames wordt toegepast. In zo’n style kun je de instellingen van alle gereedschappen opslaan, en naast een reeks meegeleverde stijlen kun je dus ook heel eenvoudig je eigen stijl aanmaken. Een onderdeel van de stijl is het camera-profiel, waarvan door PhaseOne een groot aantal wordt meegeleverd. Het zijn bij CaptureOne technisch gezien ICC-profielen, en met de software van QPCard kun je ze als je dat wilt ook zelf maken op basis van een opname van een kleurenkaart. De meegeleverde profielen zijn niet alleen bedoeld voor een juiste kleurweergave, ze bevatten ook een keuze element dat bedoeld is om een bepaalde smaak in je foto aan te brengen, vandaar dat er zowel portret als landschap als product profielen zijn, wat ik een beetje vreemde keuze vind, dat zou je eerder in andere onderdelen van het programma willen kiezen. Maar bij een ‘reset’ van de ontwikkel-instellingen kom je altijd terug op de door PhaseOne gekozen instelling voor de betreffende camera. Wat wel heel mooi werkt is de optie om ‘styles’ te combineren, dat gaat goed zolang ze elkaar niet tegenspreken natuurlijk, en in het menu kun je ook nog eens heel mooi zien welke stijlen je allemaal op een bestand hebt toegepast.
De effecten bij Aperture zijn bedoeld om een combinatie van aanpassingen op te slaan, je kunt ze ook zelf aanmaken, en bij het aanwijzen in het menu krijg je al eem kleine voorvertoning van het resultaat te zien.
De effecten bij Aperture zijn bedoeld om een combinatie van aanpassingen op te slaan, je kunt ze ook zelf aanmaken, en bij het aanwijzen in het menu krijg je al eem kleine voorvertoning van het resultaat te zien.
Effects
Bij Aperture heten verzamelingen aanpassingen ‘effects’ en bij het importeren kun je er al direct één toewijzen. Merkwaardig is dat niet alle onderdelen van de reeks aanpassingen in die effects bewaard kunnen worden, vooral het feit dat het onderdeel met de naam ‘RAW-instellingen’ er geen onderdeel van uit kan maken vind ik vreemd. Temeer daar je hierin instellingen vindt die nogal principieel zijn als het gaat om je keuze voor het eind resultaat, zoals het niveau van de moiré aanpassingen en een vorm van ruisonderdrukking. Deze RAW instellingen zul je dan toch achteraf aan de hele groep foto’s moeten toewijzen, en dat gaat op zich natuurlijk zoals bij alle RAW software heel gemakkelijk. Bij een ‘reset’ van alle instellingen valt ook Aperture terug op de fabrieksinstellingen van de Apple software.
Alleen bij Lightroom kun je de standaardinstellingen van een camera aanpassen, die gelden ook bij een reset, van één instelling of van alle aanpassingen.
Alleen bij Lightroom kun je de standaardinstellingen van een camera aanpassen, die gelden ook bij een reset, van één instelling of van alle aanpassingen.
Voorinstelling
Bij Lightroom4 is het ook mogelijk om een eigen ‘voorinstelling’ toe te passen bij het importeren van je foto’s. Maar ook is het mogelijk om de echte basis, de standaardinstelling die altijd wordt toegepast bij het importeren van de camera beelden, aan te passen. Je kunt zelfs naast die standaardinstelling die dan automatisch wordt toegepast nog een tweede voorinstelling toewijzen. Zolang er in beide maar andere onderdelen zijn gekozen om er deel van uit te maken zal dat geen conflict opleveren en weet je precies wat er gebeurt. Zo kun je een zwartwit voorinstelling toewijzen terwijl daaronder toch gewoon de standaardinstelling wordt gekozen. Wat je namelijk wel moet weten is dat wanneer je kiest voor ‘herstel’ van alle instellingen is dat je dan teruggaat naar de keuzes in de opgeslagen camera standaard. En dat geldt zelfs voor de losse gereedschappen. Wanneer je die weer terugzet naar hun uitgangspositie door op de naam ervan te dubbelklikken, springen ze niet gewoon naar nul, maar altijd naar de door jezelf gekozen standaardwaarde in de standaardinstellingen voor de betreffende camera. En wanneer je zelf geen instelling hebt gemaakt dan wordt het de door Adobe gekozen standaardwaarde. Door deze dubbele keuze optie biedt Lightroom4 net wat meer mogelijkheden dan de beide andere programma’s.


Bekijk ook deze items