terug

Vergelijking Capture One Pro7, Lightroom4 en Aperture (deel 4: het foto-archief)

Bij een camera met GPS worden de foto’s bij Lightroom en Aperture automatisch op een kaart geplaatst, en de IPTC lokatievelden ingevuld.
Bij een camera met GPS worden de foto’s bij Lightroom en Aperture automatisch op een kaart geplaatst, en de IPTC lokatievelden ingevuld.
Na het importeren van de foto’s komt het taaie klusje van het toevoegen van de overige archiefinformatie, de IPTC. Alle drie de programma’s bieden je de mogelijkheid om een set te maken met je eigen informatie, naam, adres, woonplaats en de rest. Bij Aperture en Lightroom kun je die informatie al bij het importeren van de foto’s toevoegen, bij CaptureOne kan het pas later, maar uiteraard wel in één keer aan alle foto’s tegelijk, dus dat maakt niet zoveel uit. En terwijl bij CaptureOne het gereedschap voor de IPTC niet in één van de eerste groepjes gereedschappen staat is het erg eenvoudig dat zelf alsnog te doen. Zo kun je, wanneer je toch niet werkt met de camera gekoppeld aan de computer, heel eenvoudig alle instellingen die je daarvoor nodig hebt verwijderen en vervangen door het metadata gereedschap. En hoewel er wel heel veel vormen van informatie over de foto in de metadata kunnen worden ondergebracht, zijn veel van die velden niet echt nodig, ze zijn voor kleine groepen gebruikers wel erg handig, maar niet voor iedereen. Maar de plaats waar de foto gemaakt is, de beschrijving van de foto en een aantal trefwoorden zijn wel erg handig. Voor de plaats beschikken sommige camera’s over een GPS ontvanger. CaptureOne7 ziet wel de GPS waarden in de EXIF, maar maakt er verder geen gebruik van. Aperture en Lightroom4 doen wat je verwacht: op basis van de GPS informatie worden land, provincie en stad ingevuld. Je kunt bij Lightroom en Aperture die informatie ook invullen door een foto op de kaart te slepen, dat gaat natuurlijk prettig snel, je hoeft niets te typen. Voor de beschrijving en de trefwoorden zul je toch wel zelf aan de slag moeten. Het kopiëren van die informatie van de ene foto naar een of meer anderen is altijd een beetje gevaarlijk, de informatie moet wel echt kloppen natuurlijk. Het invoeren van een beschrijving is echt typen, maar voor de trefwoorden kennen de verschillende programma’s gelukkig wat hulpjes. Bij Lightroom4 zijn er groepjes trefwoorden waar je er snel één of meer van kunt aan klikken. Helaas passen er maar negen trefwoorden in zo’n groepje, dat is wel lastig. Bij CaptureOne kun je foto’s uit de catalogus op het gewenste trefwoord in de lijst slepen, een kunstje dat ontleend is aan diezelfde mogelijkheid uit het programma iView dat inmiddels door PhaseOne is gekocht. Het werkt natuurlijk prima, alleen wat lastig als de lijst met trefwoorden te lang wordt.
De vele mogelijke criteria voor een slimme verzameling, elk programma heeft zijn eigen keuzemogelijkheden, bij Aperture ziet het er wel het mooiste uit, en de kalender laat ook precies zien op welke dagen er wel of geen foto’s gemaakt zijn.
De vele mogelijke criteria voor een slimme verzameling, elk programma heeft zijn eigen keuzemogelijkheden, bij Aperture ziet het er wel het mooiste uit, en de kalender laat ook precies zien op welke dagen er wel of geen foto’s gemaakt zijn.
Zoeken
Uiteraard voeg je al die informatie niet voor niets toe, het is de basis waarop jezelf of anderen de foto’s terug kunnen vinden. Er zijn bij alle programma’s behoorlijk uitgebreide mogelijkheden om te zoeken, net zoals ze allemaal ‘slimme’ zoekopdrachten kennen. Dat zijn zoekopdrachten die bewaard en actief blijven, waardoor ook nieuwe foto’s die aan de criteria voldoen aan de lijst worden toegevoegd, en dat resultaat wordt gewoon als een folder of verzameling foto’s aan je gepresenteerd. De verschillen zitten in de hoeveelheid of soort criteria die je kunt gebruiken, maar de mogelijkheden lopen behoorlijk gelijk op. Toch is het catalogus en zoeksysteem van Adobe Lightroom4 met wat afstand het handigste en overzichtelijkste van de drie programma’s. En het biedt gewoon de meeste mogelijkheden, zodat het altijd wel kan werken zoals jij dat wilt. Aperture en CaptureOne zijn allebei prima bruikbaar, werken net iets anders, er worden andere mogelijkheden aangeboden, maar zijn dan redelijk gelijkwaardig als beheersprogramma voor de fotoverzameling. En door hun beperkingen zijn ze niet altijd precies zo te gebruiken als jij dat wilt en zul je soms je manier van werken met je archief een beetje moeten bijstellen. En wanneer het om snelheid gaat, CaptureOne pro7 komt op mij als traagste over bij het openen van een andere verzameling foto’s binnen je catalogus.


Bekijk ook deze items