terug

Veel nieuws van Pentax


Pentax Ricoh heeft vlak voor de Photokina een groot aantal producten bekend gemaakt. Zowel een nieuwe spiegelreflexcamera als een compacte systeemcamera en een aantal objectieven. De eerste is de Pentax K5-II, die ook in een versie zonder low-pass filter te koop is. De Pentax K5-II heeft een sensor met 16 miljoen pixels. Een belangrijke verbetering bij Pentax K5-II is de SAVOX X, de processor voor de autofocus. Pentax heeft met die processor nu een autofocus die bij een lichtwaarde van -3EV nog kan scherpstellen. Een nieuw record. De nieuwe autofocus van de Pentax K5-II moet ook het volgen van onderwerpen sterk verbeteren, ook als het onderwerp van het oorspronkelijke scherstelpunt verdwijnt. Naast de gewone K5-II komt Pentax Ricoh ook met de K5-IIs. Dit is dezelfde camera, maar zonder low-pass filter. Daardoor neemt de kans op moiré toe, maar je wint ook flink aan scherpte.
De tweede camera is de Pentax Q10, een uitbreiding op de compacte systeemcamera’s van Pentax Ricoh. De Pentax Q10 heeft een nieuwe sensor met 12,4 miljoen pixels. De sensor blijft wel op het formaat van een compactcamera. Ook moet de bediening en de autofocus sneller zijn geworden. Tegelijk komt Pentax Ricoh ook met een adapter om objectieven met een Pentax K-vatting op de Pentax Q te kunnen gebruiken.
Pentax Ricoh heeft ook een zeer bijzonder superteleobjectief in petto, de HD Pentax DA 560mm F5.6 ED. In combinatie met een Pentax K levert dat een met kleinbeeld vergelijkbaar brandpunt van 859mm op. Het objectief is voorzien van een zogenaamde HD-coating. Deze meerlaags coating moet reflecties en overstraling sterk reduceren en de scherpte verhogen. Het objectief is maar liefst 52 cm lang. Een Nederlandse prijs is nog niet bekend, maar in Amerika moet het objectief ongeveer 7000 dollar gaan kosten.
Daarnaast komt Pentax Ricoh nog met een nieuwe 18-270 mm superzoom voor kleinbeeld en een 90mm macro voor het 645D systeem.


Bekijk ook deze items