terug

IBC Nieuws

IBC 2013_tcm16-1078921
 
Van 12 tot en met 17 september vond in Amsterdam de International Broadcast Convention, de IBC, plaats. De IBC is voor de filmwereld wat de Photokina voor fotografen is.Alle belangrijke merken presenteren zich tijdens de IBC en al het laatste nieuws is er te zien. Voor veel fotografen die ook graag willen filmen, is een groot deel van wat er te zien is erg ‘high end’. Toch is de IBC voor fotografen met interesse in filmen interessant. Er is ook aanbod aan apparatuur voor mensen die net instappen in het filmvak. En op de IBC wordt pas echt duidelijk wat het verschil is tussen serieus bezig zijn met bewegend beeld, en het er ook een beetje bij doen. Wat was er te zien?
Schermafbeelding 2013-09-11 om 16.01.14Nieuws was er bij Canon. De EF CN-E35mm T1.5 L F is het zesde objectief met een vast brandpunt voor het systeem. Het objectief heeft eenzelfde kleurreproductie als de andere objectieven van het systeem en de vormfactor en markeringen komen ook overeen om het wisselen van objectieven tijdens het filmen makkelijk te maken.Verder heeft Canon voor de filmcamera’s met EOS-vatting heeft Canon een aantal updates uitgebracht. Alle camera’s van het systeem kunnen nu filmen tot ISO 80.000. De firmware-update van de C500 voegt meer kleurenspectra toe, meer high-speed opties, ondersteuning van de ACES workflow en 4K1K modus, waarbij gebruik wordt gemaakt van een deel van de beeldsensor. De 4K2K-HRAW modus blijft beschikbaar. Bij de C300 komt Wide DR beschikbaar. De 1D C gaat meer opties krijgen voor geluidsopnames, op verzoek van de gebruikers. De huidige geluidsregistratie is beperkt tot invoer met een microfoon, maar de nieuwe update zal een keuze van Line of Mic mogelijk maken, zodat desgewenst kan worden gewerkt met een externe audiobron.
 
 
Schermafbeelding 2013-09-17 om 20.07.25 Ook Schneider introduceerde nieuwe lenzen: De Schneider-Kreuznach Cine-Xenar lenzen. De serie bestaat direct uit zes lenzen en is helemaal klaar voor zowel 2K als 4K Cinema. De beeldcirkel van 33 mm is geschikt voor camera’s als de Canon 7D en 1D MKIV. Breathing, het groter of kleiner worden van de beeldhoek bij het verleggen van de scherpte is minimaal en alle lenzen hebben eenzelfde kleurreproductie. Uiteraard zijn de behuizingen vrijwel identiek, voor het gemakkelijk uitwisselen van de lenzen. De Schneider Cine-Xenars beschikken over een diafragma met 18 bladen voor een uitzonderlijk bokeh.
 
 
 
 
Schermafbeelding 2013-09-17 om 20.14.35De Stealthy van Varizoom is een grappig accessoire dat een monopod, schoudersteun, statiefje en stabilizer tegelijk kan zijn. Met verschillende gewichten in de onderste poot is de Stealthy aan te passen aan het gewicht van veel verschillende camera’s voor een optimaal gebruik als stabilizer. Verder kan het apparaat dienst doen als tafelstatief of met een extra verlengstuk zelfs als full-size monopod. Opgeklapt kan de Stealthy met camera en al aan een speciale haak aan de broekriem worden gehangen.
 
 
 
02 P1000355
 
Bij Zacuto waren naast een nieuwe koppelplaat die het gebruik op verschillende statieven eenvoudiger maakt, ook de nieuwe Marauder en Enforcer te zien. Dit zijn nieuwe, compacte schoudersteunen die op verschillende manieren te gebruiken zijn en die voor transport ook snel en gemakkelijk compact zijn op te klappen.
 
 
 
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 
En ook bij Cambo waren de nodige verfijningen te vinden. Zo is de followfocus van Cambo nu uitgerust met variabele stops zodat je eenvoudig de scherpstelling kan verleggen zonder focuspuller. Ook is het mogelijk om nu te kiezen voor een glad instelwiel in plaats van een getande versie. Dit voor mensen die hun gewone Canon of Nikon lenzen willen gebruiken zonder extra vertanding.