terug

Veel Canon nieuws

Canon PowerShot G16De nieuwe producten van Canon waren vooral gericht op de consumenten reeks. Nieuwe compactcamera’s, nieuwe printers en een nieuw EF-S zoomobjectief voor de APS EOS modellen.
• De nieuwe Canon EF-S 55-250 mm ƒ/4-5.6 IS STM wordt vooral gepresenteerd als een aanvulling op de normale kitlens voor mensen die meer bereik willen. Een verandering ten opzichte van de vorige uitvoering is het aandrijfsysteem voor de AF, er wordt nu een stappenmotor (vandaar het STM in de aanduiding) gebruikt, die als voordeel heeft dat daardoor de AF vrijwel geruisloos kan werken, wat bij het opnemen van video wel zo prettig is. Voor de beeldstabilisatie (IS in de aanduiding) claimt Canon een effectiviteit van 3,5 stop. Bijzonder zijn het toepassen van een UD lenselement in een objectief van deze klasse en zeker ook dat het mogelijk is om tot op 85 cm scherp te stellen. Ook roteert de voorkant niet bij het scherpstellen, handig bij gebruik van een polarisatiefilter. Het objectief weegt slechts 375 gram, wat het inderdaad erg prettig maakt om mee te nemen op reis.
• Er zijn twee nieuwe compacts die tot de topklasse horen, de G16 en de S120. Beide delen veel van hun interne onderdelen en specificaties, en ze kennen een werking die nauw aansluit bij de EOS reflexcamera’s, wat ze handig maakt als extra of reservecamera voor Canon gebruikers. De G16 heeft nog steeds een optische zoeker, de S120 moet het doen met het beeldscherm achterop. Het objectief biedt een beeldhoek vanaf 24mm, met lichtsterkte f/1.8. Nieuwe instellingen voor de liefhebbers zijn vooral bedoeld voor mensen die sterrenhemels willen fotograferen, met of zonder de bekende kromme strepen van de lange belichting. Verder zijn de camera’s voorzien van WiFi en opties om de foto’s via een netwerk snel te delen met anderen.
• De Powershot SX510 en SX170 horen in her rijtje superzoom camera’s thuis, met een 30 x dan wel 16 x optische zoom, waarbij de mogelijkheid om daar digitaal nog overheen te gaan is ingebouwd. De Digic6 chip levert de hiervoor benodigde rekenkracht. De SX510 heeft een 12 Mpixel CMOS sensor, de SX170 biedt de gebruiker 16 Mpixels.
• Er is een reeks nieuwe Pixma printers, de voornaamste vernieuwing is de mogelijkheid om deze printers draadloos te gebruiken, maar dan niet alleen binnen het eigen thuisnetwerk, maar ook via het internet, ook met behulp van een speciale App voor iPhone en Android. Bij het topmodel, verloopt de bediening via een aanraakscherm, en de app ziet er min of meer hetzelfde uit, en biedt ook alle opties, je kunt dus in de winkel kijken hoe de inktstatus van je printer is, en ook de nummers van de inkt opzoeken. Maar de verbinding met de ‘Cloud’ maakt het ook mogelijk om foto’s rechtstreeks van Facebook of flickr of welke dienst dan ook af te drukken.
Canon LEGRIA mini• Tenslotte was er nog de Legria mini, een kleine, maar wel Full-HD videocamera, waarbij het ook mogelijk is om jezelf te zien wanneer je bijvoorbeeld een presentatie opneemt. De vorm deed me een beetje denken aan de Polaroid SX70, maar deze Legria is wel een mini uitvoering dan, want veel kleiner.
Het is duidelijk dat het feit dat veel mensen hun foto’s en films willen delen via het internet in de vele verschijningsvormen die daar zijn een belangrijke invloed heeft gehad op de mogelijkheden van veel van de nieuwe Canon producten. De ontwikkeling waarbij de mobiele telefoon veel vaker wordt gebruikt om foto’s en video op te nemen met een nadelige invloed op de verkoopcijfers van met name de compactcamera maakt dit soort keuzes kennelijk onvermijdelijk. Daarom WiFi. Toch zou ik een keuze voor GPS bij met name de superzoom camera’s, toch bedoeld als camera’s om op reis mee te nemen, logischer gevonden hebben dan WiFi.

Tags: Canon

Bekijk ook deze items