terug

Van schoolmeester tot overall winnaar Bruidsfoto Award

Overall winnaar Bruidsfoto Award 2014, publieksprijs categorie De Ceremonie © Luther Fotografie
Overall winnaar Bruidsfoto Award 2014, publiekswinnaar categorie De Ceremonie © Luther Fotografie

Met 41 procent van de publieksstemmen won Luther Hartog van Luther Fotografie gisteravond de overall prijs bij de Bruidsfoto Award 2014. “Het is een foto waar alles in zit waar ik voor sta”, reageert hij geëmotioneerd. De Bruidsfoto Award is na tien jaar nog steeds groeiende. Het aantal inzendingen was met een totaal van 2.403 zelfs 47 procent hoger dan vorig jaar.
Luther Hartog kan het net na zijn overwinning maar moeilijk bevatten: “Het is zo onwerkelijk, ik ben zo dankbaar!” Op de winnende foto is de inzegening van een bruidspaar in de kerk te zien. “Voor mij is dit een bijzondere foto. Ik had hem vooraf al gemaakt in mijn hoofd. Om de foto te maken moest ik de dominee vragen het bankje te verplaatsen. Gelukkig wilde hij daar aan meewerken, dat maak je ook wel eens anders mee in de kerk. Ik nam een behoorlijk risico door tijdens dit belangrijke moment een foto van bovenaf te maken. Een foto waarbij je de gezichten niet kunt zien.” De foto won tevens de publieksprijs in de categorie De Ceremonie.
Hartog is sinds 2011 gespecialiseerd en professioneel bruidsfotograaf. “Daarvoor deed ik ook al wel eens bruiloften voor vrienden, maar verder stond ik voor de klas in het basisonderwijs.” Een burn out zorgde voor de kentering. “Ik liep vast in mijn huidige baan. Van uit het niets kwamen er ineens mensen naar me toe of ik foto’s wilde maken op hun bruiloft. Er gebeurde iets. Ik kreeg heel sterk het gevoel dat ik dit moest gaan doen.” Hartog schreef zich in bij de Kamer van Koophandel en daar heeft hij tot de dag van vandaag geen moment spijt van.
“Ik heb een opleiding mediatechnologie gedaan. Je ziet dat in mijn beelden terug. Ik hou er van om foto’s wat grafischer op te bouwen. Het zoeken naar lijnen, het vangen van het mooie licht en het vertellen van een verhaal; alles bij elkaar maakt voor mij een goede foto.” Juist in het fotograferen van bruiloften kan Hartog zijn ei kwijt. “Het vraag creativiteit, het is documentair en je moet snel kunnen schakelen. Op de dag zelf moet je alles los laten en tot het uiterste gaan. Ik geniet van de mensen en de contacten. Je hoort wel eens dat bruidsfotografen zeggen dat ze tijdens de dag een soort van onzichtbaar zijn. Ik ben dat juist niet. Ik vind het leuk om contact te maken. Juist daarom heb ik deze foto kunnen maken. Door met de dominee te praten en de vraag te stellen het bankje te verplaatsen.”
Over de winnende foto vertelt hij tot slot: “Deze foto betekent het meest voor mij. Het laat zien waar ik voor sta. Ik ben gelovig en ik geloof dat het zo heeft moeten zijn dat ik een burn out kreeg en daardoor koos voor de bruidsfotografie.”
Bekijken onderstaande serie en lees de onderschriften voor de winnaars in alle categorieën.

 


Bekijk ook deze items