terug

Update Photoshop CS6

Er zijn twee versies beschikbaar van deze update, een beperkte voor de mensen die het programma gekocht hebben, en een wat uitgebreidere voor de mensen die geabonneerd zijn op de Creative Cloud voor een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage. Die laatste groep gebruikers krijgt meer nieuwe opties waaruit de voorkeur voor die manier van levering van de software bij Adobe blijkt. Bij andere programma’s, zoals Illustrator, was dit verschil al eerder aanwezig. De gekochte versie gaat naar versie 13.02, en krijgt als voornaamste uitbreiding de ondersteuning voor de speciale retina hoge resolutie schermen van Apple computers. De cloud gebaseerde versie gaat naar versie 13.1 en krijgt meer uitbreidingen, hoewel de ondersteuning voor Window XP vervalt. Daarnaast wordt de aanwezigheid van minimaal 512 MB videogeheugen voor het werken met 3D objecten nu hard afgedwongen, met minder geheugen werken die onderdelen in het programma gewoon niet.
Een belangrijke uitbreiding is dat de Blur en liquify filters nu ook als smart-filter gebruikt kunnen worden, waardoor ze niet definitief zijn in hun werking, en uiteraard van een masker kunnen worden voorzien om ze toe te kunnen passen op slechts een deel van de foto, wat met ‘uitvloeien’ natuurlijk toch al normaal was omdat je er niet de hele foto mee hoeft te wijzigen. Maar met een masker en de dekkingsvariatie die dat kan leveren is wel veel meer mogelijk natuurlijk. Ook kunnen deze effecten dankzij deze technische wijziging in hun inpassing in het programma nu op videofragmenten worden toegepast. Een andere nieuwe mogelijkheid die voor fotografen aardig kan zijn is de ondersteuning voor grotere formaten foto’s bij het bewaren als JPEG bestand, tot 65000 x 65000 pixel grote bestanden kunnen nu als JPEG worden bewaard, wat natuurlijk extreem veel ruimte gaat besparen.
Voor gebruikers die veel met handelingen doen is de nieuwe mogelijkheid om de acties te voorzien van ‘als-dan’ voorwaarden, waardoor je bijvoorbeeld een handeling iets anders kan laten doen bij liggende of bij staande foto’s. Er zijn uiteraard meer zaken waarop het systeem kan reageren, de kleurruimte, de uitdiepte, of een laag van een bepaald soort is, of er een selectie aanwezig is. Op elk van die dingen kan de keuze bepaald worden of een handeling wordt uitgevoerd, of een andere handeling, of juist geen handeling. Het zal niet voor elke Photoshop gebruiker evenzeer voor de hand liggen om deze optie te gaan gebruiken, maar het biedt wel veel mogelijkheden om een workflow te standaardiseren komt mij zo voor. Omdat Photoshop allang niet meer alleen een programma voor fotografen is, zijn er ook uitbreidingen die voor heel andere groepen gebruikers heel handig zijn. Zo is er voor mensen die Photoshop gebruiken om ontwerpen voor webpagina’s als een soort schets aan te leveren een heel handige uitbreiding: er is nu de mogelijkheid om de binnen Photoshop gemaakte ontwerpen om te zetten in de voor een website benodigde CSS code, wat de ontwerper erg veel tijd en werk gaat schelen, alleen de code die de plek op de webpagina stuurt moet nog met de hand worden bijgemaakt.
Naast de update krijg je nu ook cloud opslag, met 20 GB kun je daar een redelijke hoeveelheid werk kwijt, dat je ook aan anderen ter download kunt aanbieden middels een e-mail bericht. Het is een alternatieve methode voor we-transfer en dergelijke diensten en een standaard onderdeel van de abonnementsdiensten van Adobe.


Bekijk ook deze items