terug

De nieuwe functies van Photoshop CC 2014

De jongste update van Photoshop CC levert je een nieuw programma op je hard-disk, naast de al geïnstalleerde versie. Deze nieuwe heet Photoshop CC 2014 en heeft een totaal nieuw soort splashscreen, veel groter en nu met een foto erin ter vervanging van het abstracte scherm van de vorige versie. Het is een wat vreemde zaak, die nieuwe versie, omdat het CC-systeem leek te werken met een voortdurende stapsgewijze aanpassing van het programma, maar kennelijk was er toch teveel dat veranderde om die werkwijze te gebruiken voor deze update. De oude versie blijft overigens gewoon op je computer staan, maar er zit een hulpprogramma in de map om het geheel te verwijderen. Wel eerst je instellingen overnemen bij het voor het eerst openen van de nieuwe versie!
CC2014-splash
De vernieuwingen in Photoshop zelf zijn vrij beperkt. Er is een nieuwe automatische selectiemethode, waarbij Photoshop de scherpe delen van de foto opspoort en selecteert. Het is uiteraard onderdeel van de uitgebreide selectiemethode, waardoor je na de automatische selectie zelf het masker en de keuze instellingen kunt bijwerken. Op zich werkt het goed, hoewel je bij verlopen van scherp naar onscherp goed naar de gekozen grens moet kijken, en die zul je, als je tenminste zinnig een aanpassing wilt toepassen ook flink moeten vervagen. Maar dat zijn natuurlijk allemaal mogelijkheden binnen het aanpassen van maskers en selecties die gewoon aanwezig zijn.
Een tweede optie die veel aandacht krijgt is de reeks nieuwe vervagingen die in een eigen reeks is ondergebracht. Daarin zijn verschillende manieren om stukken van je foto onscherp of onscherper te maken bij elkaar gebracht. Het algemene probleem met vervaging in Photoshop is dat het niet helemaal volgens de regels van de optica verloopt, waardoor onscherpte in Photoshop er echt anders uitziet dan de echte fotografische onscherpte, ook al wordt er door de ingenieurs van Adobe hard aan gewerkt. Je ziet het ook bij het nieuwe cirkelvormige vervagen, om de bewegingsonscherpte van een draaiend wiel na te maken. Het is op zich heel mooi uitgevoerd, ook met een optie om een beetje een stroboscopisch effect in de beweging te krijgen waardoor het er allemaal steeds ‚echter’ uit gaat zien. Daar is niets mis mee, alleen wanneer je het toepast op een wiel van een auto krijg je te maken met het veel ingewikkeldere bewegingspatroon van een wiel van een auto: de onderkant van zo’n wiel staat natuurlijk altijd stil, de bovenkant gaat juist sneller dan de zijkanten. Daarom zul je wel snel allerlei ‚Photoshop disasters’ met draaiende wielen te zien krijgen. Maar voor molenwieken of onderdelen van machines werkt het filter natuurlijk wel. Daarnaast is het mogelijk om een beweging langs een lijn, een pad in Photoshop, te simuleren. En dat kan dus een bewegingsonscherpte met een slinger of een aarzeling erin opleveren.
CC2014-scherpteselectie

Extra’s

Voor degenen die tekst gebruiken in Photoshop zijn er enkele mooie uitbreidingen. Zo worden nu de ‚typekit’ lettertypen ondersteund, als je een document opent van een ander waarin een ontbrekend lettertype is gebruikt kan het automatisch vanaf het internet worden geïnstalleerd, dat is een echte Creative Cloud optie. Daarnaast krijg je nu de lettertypes ook in een echte voorvertoning te zien in de kiezer voor lettertypes, dat werkt wel handig. Bij het repareren of vullen met inhoud is er nu een instelling om de kleurovergangen vloeiend te laten verlopen, waardoor aanpassingen nog minder zichtbaar zullen worden.

Cloud

Hoewel het begrip Creative Cloud nog steeds tot misverstanden lijdt waarbij mensen denken dat de software of hun bestanden niet meer op hun eigen computer staan, kun je wel bestanden in de Cloud bewaren. Je kiest daar dan echt zelf voor en dat geeft je vervolgens extra mogelijkheden. Zo is het een optie om met verschillende mensen aan hetzelfde bestand te gaan werken, de aanpassingen worden allemaal in een historie bewaard, je kunt altijd weer onbeperkt terug als iemand anders iets heeft gedaan dat je niet bevalt. Ook kun je bestanden delen met anderen, ook mensen die niet beschikken over de CC applicaties. Het is daarmee een manier geworden om je werk af te leveren, naast de vele andere vergelijkbare opties natuurlijk. Voor fotografen zijn deze opties denk ik wel zinniger dan de bewegingseffecten, hoewel iedereen meestal zijn of haar eigen mogelijkheden voor het gebruik van bepaalde gereedschappen weet te vinden.


Bekijk ook deze items