terug

Update Final Cut Pro X brengt oude features terug


Apple heeft Final Cut Pro X een belangrijke update gegeven en de gebruiker een aantal mogelijkheden teruggegeven die ze met de stap van Final Cut Pro 7 naar versie X hebben moeten inleveren. Met versie 10.0.3, zoals de laatste versie officieel heet, kunnen tot 64 videosporen gesynchroniseerd worden, waarna je live kunt schakelen tussen de verschillende posities. Nieuw voor FCP X ten opzichte van versie 7 is dat het synchroniseren automatisch kan gebeuren op basis van tijd en datum, tijdcode markeringen of de audio wave form. Bij de montage kunnen allerlei framerates, resoluties en codecs door elkaar gebruikt worden, zonder te hoeven converteren. Tijdens de montage kun je direct tracks toevoegen of weghalen.
De chromakey functie is verder uitgebreid met onder andere colour sampling en aanpassingen van de randen in kleurtinten. Door een betere XML-ondersteuning is het veel makkelijker geworden om plug-ins te maken voor FCP X. De eerste plug-in, die overigens niet door Apple gemaakt is, is 7toX. Daarmee kun je projecten die in FCP 7 zijn gemaakt direct inlezen in FCP X. Een andere zeer gewenste functie die weer terug is in FCP X, is de mogelijkheid om gelaagde bestanden uit Photoshop te importeren. De lagen zijn in FCP X ook daadwerkelijk als losse lagen te gebruiken.
FCP X heeft verder een betaversie van broadcast monitoring. Daardoor kun je nu beeldvectorscopen, waveformmonitoren en gekalibreerde speciale broadcast monitoren aansluiten via een PCI-kaart of Thunderbolt.
De update is voor gebruikers van Final Cut Pro X gratis te downloaden via de App Store. De plug-in 7toX kost € 7,99 en is eveneens te downloaden via de appstore.


Bekijk ook deze items