terug

Unseen 2013 zeer succesvol

Unseen 2013 - © Bas de Meijer
Unseen 2013 – © Bas de Meijer
De tweede editie van Unseen mag wederom een succes genoemd worden. Zowel organisatie, deelnemers als bezoeker zijn zeer tevreden over de fotografiebeurs. In totaal kwamen ruim 24.000 bezoekers op het evenement af. Daarnaast zijn meer dan 2500 mensen met een fotografieverzameling gestart bij de online Unseen-community. De standhouders hebben goed gedraaid, blijkt uit de reacties. Galeria Tagomago verkocht een complete serie SYFW (Snap Your Fingers and Whistle) van de Spaanse Christina de Middel voor €25.000 aan een privéverzamelaar. Vijf werken van Tom Lovelace werden via Flowers Gallery verkocht aan een museum en Stigter van Doesburg heeft minstens zo goed verkocht als vorig jaar, zo meldt het persbericht.
Unseen 2013 - © Bas de Meijer
Unseen 2013 – © Bas de Meijer
Het aanbod is dit jaar vrij divers, van zowel documentair gerichte fotografie tot conceptuele fotografie. Veel fotowerk is op de een of andere manier wel bewerkt. Soms lijkt het erop alsof fotografen van gekkigheid niet meer weten wat ze moeten doen om origineel te zijn. Er is druk geknipt, geplakt en gesneden in een groot aantal foto’s. Her en der valt het woord gefröbel bij de reacties en van sommige werken kon je oprecht afvragen of het nog wel iets met fotografie te maken heeft. Het neemt niet weg dat Unseen 2013 de nodige goede werken heeft hangen. Prachtig is het werk van bijvoorbeeld Luo Dan of Guillermo Srodek-Hart. Jong talent is er onder andere in de vorm van Karianne Bueno met foto’s uit de serie Doug’s Cabin. Onlangs heeft zij bij de Donkere Kamer nog een pitch gedaan om het project te voltooien.
Fotoboekenmarkt Unseen 2013 - © Bas de Meijer
Fotoboekenmarkt Unseen 2013 – © Bas de Meijer
De meeste foto’s in de centrale hal zijn voor beginnende verzamelaars aan de prijs. Daarom heeft Unseen ook dit jaar een speciale ruimte ingericht voor de Unseen Collection, waar foto’s maximaal € 1000,00 mogen kosten. Een groot deel van de foto’s heeft dan ook die prijs, maar er zijn ook werken die aantrekkelijker zijn geprijsd. De selectie in de Unseen Collection is erg goed, met veel interessante fotografie.
Naast de fotografiebeurs is Unseen ook een minifestival waar van alles te beleven is. Het begint al met de buitenexpositie, wat gelijk duidelijk maakt dat het terrein van de Westergasfabriek geheel en al in teken staat van fotografie. Het sluit mooi aan bij de Fotoweek. Zeer succesvol is de fotografiebeurs. Het is daar continu druk, en er wordt flink verkocht afgaand op de volle tassen waarmee het publiek de ruimte verlaat. Fotoboeken zijn ook een mooie manier om relatief goedkoop een mooie collectie foto’s te verzamelen.
Tintype studio op Unseen 2013 - © Bas de Meijer
Tintype studio op Unseen 2013 – © Bas de Meijer
Jezelf laten fotografen kan ook. Het INSIDE OUT-project van de Franse kunstenaar JR is boven verwachting populair. Er gaan zoveel mensen op de foto voor het project, dat er geen ruimte meer is om alle foto’s kwijt te kunnen. Ook TinType Studio, die voor Unseen samenwerkt met Alex Timmermans, heeft het druk. Mensen staan in de rij om met het fotografisch procede uit de begintijd van de fotografie op de gevoelige plaat te gaan. Letterlijk in dit geval. De sfeer tijdens Unseen is goed. Iedereen loopt ontspannen rond en er worden volop nieuwe contacten gelegd of oude contacten aangehaald. Het mooie weer tijdens Unseen helpt daarbij een handje. In korte tijd heeft Unseen zich weten te bewijzen als een inspirerend en boeiend evenement. Het is niet zo groots als Paris Photo, maar wel veel sfeervoller en intiemer. Je kunt eigenlijk niet voorstellen dat het pas de tweede keer is dat Unseen is gehouden, zo vertrouwd voelt het al. Volgend jaar weer dus!


Bekijk ook deze items