terug

Unicef Foto van het jaar laat donkere kant technologie zien


De Duitse student fotografie Kai Löffelbein heeft dit jaar de Unicef Foto van het Jaar gewonnen met zijn foto van een jongen op de vuilnisbelt vol elektronisch afval in Agbogbloshie, vlakbij de Ghanese hoofdplaats Accra. De jongen staat op het punt om de monitor om de grond te smijten, zodat hij bij de elektronische onderdelen – en dus de waardevolle metalen – kan komen. Volgens de jury laat de foto goed de tweespalt zien. Aan de ene kant is er de hoop op inkomsten en een goede toekomst, aan de andere kant bedreigt de chemische vervuiling die ontstaat juist die toekomst. De winnende foto doet een beroep op onze verantwoordelijkheid, zegt de patrones van Unicef. Het laat de donkere kant zien van de technologische vooruitgang zien.
De tweede prijs is gewonnen door de Spaanse fotograaf JM Lopez. Hij laat de gevolgen zien van ondervoeding in Oost Guatamala op de huidige en toekomstige generaties. De Amerikaanse Mary F. Calvert heeft de derde prijs gewonnen voor haar werk over polio vaccinaties in Nigeria. Door foute informatie over de vaccins lijden kinderen onnodig aan polio. Eervolle vermeldingen waren er voor Jürgen Escher, Jan Grarup, Sergey Kozmin, Anastasia Taylor-Lind, Luca Tommasini en Mugur Vărzariu.
De Unicef Foto van het Jaar wordt door de Duitse afdeling van Unicef toegekend aan de foto die de situatie van kinderen in de wereld goed in beeld brengt. De winnaar krijgt een Leica M9 met een 35mm f/1.4 objectief en een opdracht voor het prestigieuze blad GEO. Experts nomineerden 119 fotografen uit 32 landen, die samen 1228 foto’s instuurden.


Bekijk ook deze items