
Roel Dijkstra met zijn drone
Voor het eerst heeft een rechter een boete opgelegd voor het vliegen met een drone. Fotograaf Roel Dijkstra spande de rechtzaak aan. De kantonrechter in Rotterdam gaf de fotograaf een boete van 1000 euro waarvan 750 voorwaardelijk. Het is de eerste keer dat de rechter een uitspraak heeft gedaan over het gebruik van drones. Eerdere zaken werden met een schikking afgedaan.
De huidige wetgeving is onduidelijk en onwerkbaar voor fotojournalisten. Zo moet je ruim van te voren aangeven waar je gaat vliegen en een luchthaven op de hoogte stellen. Vanwege deze onduidelijkheid besloot Dijkstra de zaak voor te laten komen, in plaats van een schikking te accepteren. Ook de NVJ praat al een tijdje over het mogelijk voeren van een proefproces maar heeft vooralsnog niet meegewerkt aan deze zaak.
Terwijl er nog geen duidelijke wetgeving is voor mediamakers zijn er door de makers van drones al verschillende oplossingen gemaakt die de veiligheid moeten vergroten. Zo kunnen drones ingesteld worden tot een maximum en minimum hoogte, hebben sommige merken al een GPS blokkade rond vliegvelden en zijn er modellen met sonar die botsingen kunnen vermijden. Het bekende drone bedrijf DJI heeft onder andere de GPS begrenzing rond vliegvelden en nu ook een parachute ontwikkeld die al werkt vanaf een hoogte van 6 meter en zich binnen een halve seconde kan uitklappen. De DJI Dropzone, zoals het apparaat heet, kan worden bevestigd aan de drone waardoor het gevaar van verwonding door het uitvallen van de drone tot een minimum wordt beperkt.
[poll id=”2″]
lees ook: http://www.pf.nl/eerste-rechtzaak-tegen-drone-vlieger/
informatie over de regelgeving: http://darpas.nl/wp-content/uploads/bestanden/DARPAS_leaflet_vliegen_met_drones.pdf
Net zo veilig als een tak die uit een boom kan vallen!
Net zo veilig zover als de bestuurder zijn/haar verantwoordelijkheid
onderkent en neemt.
Weer een heerlijke “case” voor allerlei overheden en semi overheid cq. bestuurders die graag hun zegje kwijt kunnen en zo denken de mensheid te redden. Nog heel even en wij dienen aan te vragen een vergunning bij de Gemeente, betalen jaarlijks een luchtbelasting, opmaak door gespecialiseerd bedrijf van drone testrapport voor afgifte van foutieve gassen. Hulde.