terug

Twaalf redenen om Liveview te gebruiken

Waarom zou je achterop je monitor kijken als je een prachtige optische zoeker hebt?
Twaalf redenen dat toch te doen, en drie om het te laten.
1) Secuur scherpstellen
In live view schakelen vrijwel alle reflexen over op een scherpstelsysteem waarbij contrastmetingen direct op de sensor worden gedaan. Het gaat wat langzamer, maar het is erg secuur. Zo secuur dat je afstelfouten in het normale scherpstelsysteem er mee kunt detecteren als je ze onderling vergelijkt. Veel van de betere spiegelreflexen van nu bieden de mogelijkheid zo je scherpstelsysteem per objectief bij te stellen.
liveview scherpstellen
2) Scherpstellen vanaf statief
Wie vaak vanaf statief moet werken loopt al snel tegen de grenzen van het autofocusgebied aan. In brede randen van het beeld kun je niet scherpstellen zonder je camera uit de zorgvuldig ingestelde positie te halen. In Liveview vallen die grenzen weg, zonodig stel je in de uiterste hoek scherp.
liveview uitvergroten
3) Manueel scherpstellen
Wie geen enkel automatisch scherpstelsysteem vertrouwt, of manueel in te stellen objectieven gebruikt, stelt beter scherp door in Liveview het beeld uit te vergroten. De digitale versie van het vergroten met een loep op het matglas van een technische camera. Bij sommige cameratypes kijk je in Liveview bij gesloten diafragma, draai dan voor het scherpstellen het diafragma open en na het scherpstellen weer dicht.
4) Lastige objectieven
Dat inzoomen om scherp te stellen is de methode om met lastige objectieven betere resultaten te krijgen. Tilt-shift objectieven, macro objectieven en lange manuele tele’s zijn in live view veel beter scherp te stellen dan met de optische zoeker.
5) Scherptediepte
In liveview krijg je door uit te vergroten en je scherpstelpunt te verschuiven beter zicht waar het scherptegebied ophoudt. Let daarbij goed op hoe Liveview op je camera werkt, Met Liveview met open of al gesloten diafragma.
6) Lastige opnamehoeken
Liveview maakte hogere en lagere standpunten mogelijk. Je bekijkt dan de monitor op afstand vanuit een hoek. Met een spiegelreflex met kantelbaar scherm werkt het nog beter. Kun je door een hoog standpunt niet op de monitor bovenop de camera instellingen als diafragma sluitertijd en gevoeligheid  controleren, bekijk ze in live view achterop.
27_CamRangerProduct
7) Tablet en Smartphone
Fotografeer je vaak vanuit onhandige standpunten dan kun je het Liveview beeld tegenwoordig vaak doorsturen naar Smartphone of tablet. Een tablet heeft daarbij als extra voordeel het grote beeld waarop je de foto in wording tot in klein detail kunt bekijken. Eventueel zelfs met een klant. Met veel spiegelreflexen van de laatste lichting kan dit. Heb je een Nikon of Canon waarmee dit nog niet kan, dan maak je het mogelijk door een Camranger of soortgelijke zender op het USB contact aan te sluiten. Hierover meer in PF nummer 4.
8) Witbalans en kleurkarakter
De camerafabrikanten denken door. Liveview maakt het mogelijk beeldinstellingen zonder testopname te evalueren. Verander in Liveview de witbalans of het kleur en toon karakter en zie al instellend het effect direct op het scherm. Deze methode werkt veel efficiënter dan eerst testopnames maken. Wil je een opname in zwartwit, kijk in liveview in zwartwit.
liveview histogram
9) Belichtingscorrecties
Je kunt ook belichtingscorrecties live volgen. In live view zie je draaiend aan de schijven op veel camera’s je beeld lichter of donkerder worden. Je ziet live het effect. Op veel camera’s kun je draaiend aan de knoppen met een live histogram een correctie exact instellen.
10) Raster, waterpas
Rasters en waterpassen vind je soms ook in een optisch zoekerbeeld, maar niet altijd. Op de monitor zijn ze duidelijker. Een statief bijstellen werkt makkelijker met een waterpas in Liveview en het oog op afstand dan met het oog aan de zoeker.
  liveview waterpas
11) Stilte
Zodra je liveview inschakelt wordt de spiegel omhoog geklapt om het licht op de sensor te laten vallen. Maak je een opname dan blijft alleen het geluid van de sluiter over waardoor je minder stoort. Dit gaat niet in alle gevallen. Sommige camera’s klappen voor het scherpstellen of flitslichtmeting de spiegel nog even open.
12) Gezichtsherkenning
Bij compactcamera’s is het gemeengoed, bij spiegelreflexen bijzonder. Een gezicht herkennen en er vervolgens op scherpstellen. Liveview maakt de daar voor gebruikelijke analyse van beeldinformatie mogelijk waardoor in sommige gevallen toch kan.
 

Drie reden om geen Liveview te gebruiken

1) Langzaam 
Scherpstellen in liveview gaat langzamer als met het normale autofocussysteem. Je kijkt naar een gefilmd beeld dat enige vertraging heeft. Als actie en timing een rol spelen kun je beter de gewone zoeker gebruiken.
2) Studioflitswerk
Wie zijn belichting instelt op studioflitsers maar componeert bij het instellicht zit bij sommige, maar niet alle camera’s tegen een donker beeld aan te kijken.
3) Zichtbaarheid   
De monitor achterop laat je ongeveer zien wat je camera ziet, maar doet dat zelden perfect. Niet alle monitoren zijn qua kleur perfect afgesteld. Schaduwen die door de optische zoeker gezien details prijsgeven lopen achterop de monitor dicht. Dat gebeurt al onder ideale kijkomstandigheden. Werk je onder fel zonlicht, dan krijg je een nog donkerdere indruk van je te maken opname.
 
 
 
 

Tags: Liveview