terug

True Focus op Hasselblad H4D

Met de hoge pixelaantallen van tegenwoordig luistert de scherpstelling  erg nauwkeurig. Zeker bij de digitale middenformaatcamera’s speelt dat een grote rol. Kleine afwijkingen worden genadeloos zichtbaar. En die treden snel op. Bijvoorbeeld doordat je na het scherpstellen de camera iets moet draaien voor de goede compositie.

hasselbladh4dOm dat probleem te verhelpen, heeft Hasselblad haar nieuwste model, de H4D, uitgerust met wat ze True Focus noemt. De zogenaamde Absolute Position Lock (APL) processor registreert de verplaatsing van de camera na het scherpstellen en berekent hoeveel er moet worden gecompenseerd. Via de firmware van de H4D corrigeert de camera nog verder op lensafwijkingen om zo een nauwkeurige scherpstelling te krijgen.

Volgens het persbericht van Hasselblad heeft True Focus geen invloed op de ontspanvertraging. De aangepaste scherpstelling treedt in werking bij het half indrukken van de ontspanknop, of door de knop die voor de scherpstelling is geprogrammeerd als de camera op handmatige scherpstelling staat ingesteld. Hasselblad benadrukt dat het nog de eerste versie van True Focus is. Voorlopig corrigeert het systeem alleen nog voor de verticale en horizontale afwijkingen. Grote laterale afwijkingen worden nog niet gecompenseerd.

Meer in P/f nummer 9-2009


Bekijk ook deze items