terug

Trimbos: ‘De jongeren hebben veel negatiefs in hun leven’

© Frank Trimbos
© Frank Trimbos

Documentair fotograaf Frank Trimbos heeft een IPA award gewonnen in de categorie Professional/Social Cause. In zijn serie ‘Township Ballet’ volgt hij het leven van balletdansende jongeren in Johannesburg. Het project kreeg ook een Honorable Mention in diezelfde categorie en in de categorie cultuur. Township Ballet won al eerder een Zilveren Camera.
Trimbos woont al sinds 2010 in Zuid-Afrika, waar hij geïnteresseerd raakt in het dagelijks leven daar. “Als fotojournalist was ik al erg geboeid door alle verhalen en vooral door het grote contrast dat zich in de steden afspeelt”, vertelt hij.
Hij kwam veel in de zogenaamde townships, waar hij stuitte op een nieuwe balletschool. “Het Nationaal Ballet van Zuid-Afrika heeft in Johannesburg een project gestart waarin kinderen en jongeren gratis balletles kunnen krijgen. Het is een soort liefdadigheidswerk om de jongeren klaar te stomen voor een professionele balletcarrière. Ik kwam het toevallig tegen en het leek me wel een interessant onderwerp. Ik ben toen contact gaan zoeken met de school en er zo ingerold.”
© Frank Trimbos
© Frank Trimbos

Trimbos werd vooral gefascineerd door het grote contrast. “De jongeren in het project hebben veel negatiefs in hun leven. Ze leven in een wereld van criminaliteit en armoede, daar wilde ik iets visueels mee doen.”
Normaal gesproken oefenen de kinderen in een soort buurthuis. Een veilige haven, afgesloten van de buitenwereld vol armoede en criminaliteit. “Ik wilde ze in deze serie uit dat buurthuis halen en laten poseren in hun eigen huis, om zo een groot contrast te laten zien.”
Het was voor Trimbos soms wel lastig de jongeren uit hun comfort-zone te halen. “Ze zijn erg discreet. Vooral de jongens. Zij hebben een status hoog te houden en zitten soms zelfs in een bende. Dan wil je niet dat je vrienden op je neerkijken omdat je danst. Daarom moest ik ze soms wel overtuigen.”
© Frank Trimbos
© Frank Trimbos

De sessies van Trimbos trokken wel veel bekijks. “Er kwamen veel mensen kijken tijdens het fotograferen, dat vond ik altijd heel erg leuk.” Het hele project heeft zo’n twee maanden in beslag genomen. “Het duurde even voordat alles rond was met de balletschool, dus ik ben er wel even mee bezig geweest.”
Of er nog een vervolg komt op de serie, is nog niet zeker. “Ik heb altijd wel iets in gedachten als ik bezig ben met een project, maar er zijn intussen ook weer andere dingen op mijn pad gekomen en daar gaat nu alle energie naartoe. Maar zeg nooit nooit, de contacten zijn er en wie weet kom ik in de toekomst nog eens terug.”

Tags: IPA Award

Bekijk ook dit item